Bine de știut! 12 substanțe care trebuie evitate

Ați numărat câte substanțe cancerigene și nocive se “înghesuie” în spuma frumos mirositoare a șamponului  sau cât de  lungă e lista de ingrediente pentru o cremă hidratantă?

Un studiu american demonstrează că în producerea cosmeticelor și produselor de îngrijire personală se utilizează aproximativ 82 000 de ingrediente, iar  1 ingredient din 8 este un produs chimic industrial. Aceste ingrediente sunt adevărate bombe de lungă durată care afectează sistemul imunitar, reproductiv și sunt „purtătoare” de elemente cangerigene.

Mulți dintre noi știu că din lista de ingrediente ale unui produs, cele care au terminația    “-paraben” (methylparaben, ethylparaben, butylparaben, propylparaben și isobutylparaben) sunt produse nocive, dar lista nu se limitează doar la ele. Iată alte 12 ingredinte care fac rău sănătății și frumuseții voastre:

Hidroxianizolul butilat (BHA) și hidrotoluenul butilat (BHT) : sunt niște antioxidanți sintetici ce se regăsesc mai ales în produsele hidratante sau în produsele de machiaj. Pot interfera cu funcțiile hormonale și sunt cancerigene. Studiile arată că acești conservanți au influență asupra sistemului nervos și cresc riscul alergiilor. În studiile la animale, BHA a produs afecţiuni hepatice şi cancer gastric. Sunt de asemenea nocivi pentru mediul acvatic și faună.

P-Phenylenediamine : numiți și coloranți de gudron de cărbune. Sunt prezenți în vopselele pentru păr și în produsele ce conțin coloranți identificați prin literele C.I. urmate de cinci cifre. Această substanță este cancerigenă și toxică pentru creier. Poate provoca iritații și alergii.

Cyclomethicone și siloxani : sunt de fapt siliconi folosiți ca emolient în produsele hidratante, de machiaj, produsele pentru păr… Sunt suspectaţi pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin și pot afecta ficatul.

Dietanolamina/Trietanolamina (DEA sau TEA): este un spumant folosit în produsele cremoase și șampoane. Acestea  pot interacționa cu alte substanțe din formula cosmetică formând un compus cu potențial cancerigen: nitrozamina. Cauzează iritaţii ale pielii şi ale ochiului, expunerea la doze mari  poate cauza cancer de ficat şi modificări celulare precanceroase la nivelul pielii, rinichilor şi glandei tiroide. Nocivi pentru mediul acvatic și faună.

Sodium Laureth Sulfat și Lauryl Sulfat (SLES/SLS) : este ingredientul ce stă la baza produselor spumante (șampoane, geluri de duș, produse pentru baie). SLES conține 1,4-dioxane, cu potențial cancerigen. SLS este nociv pentru ficat. Sunt nocivi de asemenea pentru pești și faună.

Formaldehida și conservanți ce eliberează formaldehida : fiți cu ochii în patru când vedeți în lista ingredientelor urmatoarele substanțe: DMDM hydantoin, diazolidinylurea, methenamine și quaternium-15. Acestea sunt folosite pe larg în produsele pentru păr și produsele hidratante. Formaldehida este cancerigenă. De asemenea poate induce astm bronşic, este neurotoxic şi perturbă dezvoltarea organismelor în creştere. În trecut  a fost utilizat ca antiseptic în mai multe cosmetice. Mai este încă folosit în produse pentru întinderea părului ce conţin keratina, întrucât  formaldehida are efect de rigidizare a firului de păr.

Parabenii : sunt conservanți ce pătrund rapid în piele, au efect estrogen-like şi sunt incriminaţi în apariţia cancerului mamar. O parte dintre parabeni pot perturba sistemul endocrin, pot provoca tulburări de reproducere şi de dezvoltare.

Parfum : prezent chiar și în produsele care se laudă că nu conțin parfum. Poate declanșa alergii și astm. Unele dintre parfumurile de sinteză sunt asociate cu cancerul și cu intoxicarea neuronilor.

PEG : prezent în balsamurile pentru păr, produsele hidratante, deodorante, este frecvent contaminat cu dioxane, cu potențial cancerigen.

Petrolatum : cunoscut și ca ulei mineral, este folosit în produsele cosmetice pentru a împiedica pierderea hidratării. Se regăseşte în compoziţia multor creme hidratante, dar şi în produsele de îngrijire a părului pentru a-i da strălucire. Poate fi contaminat cu hidrocarburi aromatice policiclice întrucât este produs în rafinăriile petroliere împreună cu combustibilul auto, uleiul pentru încălzire  şi alte materii prime chimice. Poate provoca dermatite de contact şi cancer. Uleiul mineral şi derivatele sale astupă porii, reţine toxinele în piele, provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, și distrug bariera imunitară naturală a pielii.

Triclosan : este prezent în produsele antibacteriene (pastă de dinți, săpun, dezinfectant pentru mâini). Triclosan pătrunde prin piele şi perturbă funcţia tiroidiană şi hormonii de reproducere. Utilizarea lor pe scară largă poate induce apariţia rezistenței bacteriene.

 

Iată și un exemplu:

NOU 005

Acum sunteți “înarmați”!

Aveți grijă de frumusețea voastră!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >