Iată de ce uleiul vegetal alimentar nu te face frumoasă !

Recunosc că și eu uneori când rămâneam fără cremă, am folosit ulei de măsline pentru piele, ca mai târziu să descoper că pielea nu „iartă” astfel de atitudine și rezultatele sunt deloc cele așteptate. Cel puțin în cazul meu, am făcut mai mult rău decât bine.

Iată de ce !

Mai întâi ar trebui să înțelegem cum se obține un ulei vegetal. Acesta se obține din partea vegetală sau florile unei plante, semințe, nuci și coajă. Plantele sau fructele din care este extras uleiul sunt crescute convențional sau organic (fără pesticide și îngrășăminte chimice). Ulterior acestea sunt recoltate, curățate și selectate cele mai bune (să sperăm 😉 ).

Extragerea uleiului are loc prin două metode : metoda ecologică – prin presare la rece (cea mai veche și sănătoasă) și cea convențională sau mecanizată, care are loc în felul următor:

  1. Materia primă este încălzită la temperaturi ridicate, pentru a optimiza extragerea.
  2. Apoi are loc centrifugarea.
  3. După centrifugare intervin solvenții chimici și temperaturi de până la 200 ° C, după care urmează etapa de rafinare, filtrare, albire, dezodorizare și recolorarea și ambalarea.

Iată că după un astfel de tratament, calitatea uleiurilor lasă de gândit. Și din aceste motive, și pentru alimentație trebuie să optăm pentru uleiurile presate la rece.

Am întâlnit undeva o comparație dintre uleiurile vegetale și sare, după mine una foarte reușită.

Există câteva tipuri de sare :

  • Sare pentru topirea zăpezii: calitate foarte scăzută
  • Sare pentru dedurizarea apei: calitate medie
  • Sare pentru bucătărie: sarea grunjoasă sau sarea iodată
  • Sare pentru masă : sare fină
  • Sare specială: sarea de Himalaya sau cea celtică.

Exact aceeași clasificare o putem da și uleiurilor vegetale. Și observăm mari diferențe de calitate.

Al doilea fenomen pe care nu trebuie să-l excludem este degradarea uleiurilor vegetale. Imediat ce uleiul intră în contact cu aerul, acesta se va oxida, datorită radicalilor liberi din aer. De fapt, procesul de oxidare începe îndată ce seminței sau plantei i se înlătură coaja, care o protejează de moleculele de oxigen. Alți doi factori care sporesc procesul de oxidare sunt căldura și lumina. E bine să știm că, semințele sunt bogate în antioxidanți, dar care în multiplele interacțiuni cu aerul își pierd proprietatea de facto, iar în rezultat stocul de molecule antioxidante scade în timp și uleiul devine tot mai oxidat. Iar un ulei rancezit este nociv pentru piele. Acesta degradează membranele celulelor vii și oxidează porii, favorizând apariția ridurilor și acneii.

Din aceste motive ar trebui să facem o diferență dintre uleiurile vegetale comestibile și cele cosmetice. De regulă, uleiurile de calitate cosmetică și biologică sunt obținute prin presare la rece, corespunzător unor standarde strict monitorizate de către organizațiile de certificare. Aceasta asigură calitatea înaltă și singuranța maximă pentru piele, cu condiția că vor fi  ferite de lumină, caldură și oxigen,  în măsură egală de producător, distribuitor și cumpărător.

Alt truc pe care ar trebui să îl cunoașteți și lua în calcul este ambalajul. Deoarece, un ulei vegetal cosmetic se consumă mai greu decât cel alimentar, acestea sunt ambalate în sticle mai mici și mai sigure în utilizare și păstrare .

Eu vă îndemn să aveți curajul și să introduceți uleiurile vegetale în rutina zilnică de îngrijire a pielii, pentru că doar folosindu-le veți descoperi cât de benefice și potrivite sunt acestea pentru piele. Acum deja știți cum să faceți diferența 😉 .

Enjoy !

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >