Absorbantele și alte produse pentru o igienă intimă sănătoasă

S-a integrat foarte rapid în viețile noastre și a revoluționat lumea femeilor, mai degrabă le-a eliberat  – absorbantul nostru cel de toate zilele. Astăzi nu ne mai închipuim cum au putut să trăiască străbunicile, bunicile și chiar mamele noastre fără aceste produse.

Producătorii se întrec în a ne vinde protecția perfectă, iar oferta este covârșitoare: tampoane, absorbante subțiri, ultra subțiri, cu aripioare, fără aripioare, cu parfum, fără parfum, pentru flux normal, abundent, noapte, fiecare zi…

Totul ar fi perfect, dacă producătorii în goana lor după profit, nu ar face rabat la calitate, în detrimentul sănătății noastre, bineînțeles.

Iată câteva aspecte ce nu trebuie ignorate în privința absorbantelor din comerț:

 1. Lipsa de informație pe ambalaj

Cînd facem alegerea produselor igienice, ne dorim ca acestea să fie naturale, confortabile și sigure. Despre confort și siguranță ni se spun multe prin texte scrise, imagini, procese animate și publicități manipulatoare. Ce știm despre compoziția produselor igienice ? Da, știm multe ! Sunt fabricate din bumbac (mai precis un amestec de bumbac și viscoza).

Ați știut oare că industria bumbacului este una din cele mai poluante din cauza tratării acestuia cu pesticide ? Majoritatea produselor igienice sunt fabricate din respectivul bumbac tratat cu pesticide.

 1. Substanțele aditive

Servețelele noastre sunt atât de eficiente spre deosebire de cele folosite de bunicuțele noastre tocmai pentru că conțin geluri ”super absorbante”. Cristalele de poliacrilat de sodiu sunt ingredientul de bază. Da, exact cristalele care se conțin în pachețelele pe care le găsim în cutiile de pantofi pentru a absorbi umiditatea. Acesta este un polimer absorbant (prezent de altfel și în scutecele și servețelele pentru bebeluși) care devine gel în contact cu un lichid, fiind capabil să absoarbă de 800 de ori mai multa apă decât greutatea sa.

Alte ingrediente toxice, cum ar fi aluminiul, parfumurile, hidrocarburile se conțin în tampoane și servețelele intime.

 1. Dioxina

În procesul de înălbire a absorbantelor și tampoanelor se elimină dioxina – substanță chimică toxică și cancerogenă. Chiar și în cantități reduse dioxina provoacă iritații grave ale pielii.

Time-Of-The-Month-Organic-Tampons-Pads-Panty-Liners

 

Pentru curiozitatea de a afla ce conțin absorbantele pe care le utilizati vă invit să vedeți această listă.

Iar eu voi încerca să fac un mic rezumat despre diferențele de compoziție a absorbantelor ecologice și cele convenționale:

Absorbantele ecologice

 • Suprafața (în contact cu pielea) : bumbac organic
 • Substanța absorbantă  : celuloza ecologică
 • Stratul inferior (în contact cu lenjeria) : amidon
 • Substanța adezivă : lipici alimentar
 • Parfum : fără parfum
 • Ambalaj individual : celuloza compostabilă, peliculă de amidon compostabilă

Absorbantele convenționale din comerț:

 • Suprafața (în contact cu corpul) : fibre sintetice din poliolefina (masă plastică).
 • Ingrediente de îngrijire : « Petrolatum, Behenyl alcohol, Zinc oxide, Silica Dimethicone Silylate, Isononyl Isononanoate, Serica, Glycine Soja Oil, Polydroxystearic  Acid, BHT, Tocopherol, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol »
 • Substanța absorbantă: celuloza,  poliolefina, polimer absorbant, viscoza sau poliester
 • Stratul inferior (în contact cu lenjeria) : fibre sintetice din poliolefină
 • Adeziv: tip alimentar
 • Ambalaj individual: poliolefina

Ceea ce au în comun, poate fi doar adezivul! Un lucru mai puțin important pentru sănătatea noastră.

Pe final să facem unele concluzii și să luăm în considerație unele chestii interesante legate de menstruație:

 • Nu ni se oferă informația necesară și veridică pe ambalaj, iar cotonul tratat ne duce în eroare;
 • O femeie folosește în mediu 10 000 de produse de igienă (absorbante și tampoane) pe parcursul vieții. De 13 ori pe an, 520 de ori în viață;
 • Țesutul vaginal este foarte puternic absorbant, ca urmare aceste substanțe toxice nu întâmpină nici o dificultate să penetreze în corpul nostru și să se depoziteze acolo.

Oricât de mare ne este șocul și dorința de a alege ceva bun pentru sănătatea noastră, pe atât de dificil este să găsești la noi produse naturale, la preț accesibil. Dacă pe rafturi deja apar produse alimentare bio, produse pentru îngrijire naturale și detergenți ecologici, absorbantele și scutecele sunt încă un know-how. Poate fi din cauza costului mai ridicat dar și din lipsă de comunicare eficientă, unde mai pui că încă nu am ieșit din găoace ca să putem discuta deschis despre unele aspecte fiziologice ale femeii. Însă să nu uităm un lucru, neglijența și abordarea greșită în utilizarea produse sintetice, crește zilnic prețul pe  care îl plătim cu sănătatea noastră.

Noutatea bună a acestui articol este că găsim și la noi absorbante bio de la Natracare, produse din materiale naturale biodegradabile, fără substanțe sintetice și produse de înălbire. Produse pentru igienă intimă în timpul menstruației și alte produse naturale necesare pentru viața de zi cu zi avem pe www.naturalista.md.

La capitolul igienă intimă sănătoasă putem vorbi și despre absorbante lavabile sau cupa menstruală, dar despre acestea într-un viitor articol.

Aveți grijă de voi!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >