Află cum și de ce are loc colectarea uleiului alimentar uzat

Fie că stai mai mult sau mai puțin timp la bucătărie, ești vegetarian sau carnivor, deșeurile uleioase sunt nu lipsesc din bucătărie. Iar după gătit acesta ajunge de cele mai dese ori în chiuvetă. Uleiul uzat provoacă daune iremediabile atât țevilor care se înfundă din cauza lui, cât și mediului înconjurător. Din această cauză, organizațiile de mediu recomandă colectarea  uleiului alimentar uzat și reciclarea acestuia de către companiile specializate.

De ce e nevoie de colectarea uleiului alimentar folosit în Moldova?

  • Un litru de ulei alimentar uzat aruncat la canalizare poluează un milion de litri de apă, ceea ce reprezintă necesarul de lichid pe care o bea un adult timp de 14 ani.
  • Dacă ajunge într-un lac, omoară peștii și plantele.
  • Odată aruncat, uleiul folosit se solidifică, se depune pe conducte și provoacă înfundarea lor, afectează stațiile de epurare, iar acest lucru ne costă bani, timp și energie mai devreme sau mai târziu.
  • Nu ne ajută nici măcar detergenții pentru că uleiul uzat nu este biodegradabil. El se depune sub formă de peliculă ce împiedică oxigenul să pătrundă în apă sau sol.

Ce facem după colectarea uleiului  folosit?

Știai că, și în Moldova există și o companie specializată care se ocupă de colectarea uleiului alimentar folosit? BioEcOil oferă tuturor persoanelor interesate de protecția mediului recipiente necesare, iar când acestea sunt pline, agenții le preiau.

Nu e complicat și nu necesită mare efort ca după fiecare gătit să colectezi uleiul folosit. Trebuie doar să îl lași să se răcească și să îl torni într-un borcan sau butelie de la apa plată. Când acesta se umple, apelați agenții BioEcOil și ei îl preiau gratuit. Nu doar agenții economici pot beneficia de acest serviciu, dar și gospodăriile casnice. În Chișinău are loc deja colectarea uleiului alimentar uzat de câteva grupuri de locatari care stochează uleiul într-un recipient comun, iar agenții BioEcOil îl colectează când recipientul s-a umplut.

Ulterior uleiul colectat este exportat în Italia sau Germania unde este reciclat și din el se produce biodiesel, creme, săpunuri sau lumânări.

Pentru mai multe detalii și anunțuri pentru preluarea recipientelor cu ulei alimentar folosit puteți apela agenții BioEcOil la numerele de telefon: 022 909 195 sau 0799 55 955.

Fiecare picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă. E datoria noastră să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă.

 

Comments

comments

igherasimov@gmail.com'

Autor: Irina G.

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >