Află de ce suedezii nu mai au deșeuri

Deja nu e noutate, că mai multe țări din Europa, au înregistrat succese remarcabile în sectorul reciclării deșeurilor. Suedia, însă a atins top-ul! Recent, autoritățile au declarat că sunt gata să importe deșeuri din alte țări, deoarece în țara lor ele nu mai ajung! Despre structura unui sistem de procesare a deșeurilor, atât de eficient, din această țară, urmează să discutăm în următoarele rânduri.

Eco-educație

Datorită unui amplu proces de educare a populației, s-a ajuns la un nivel înalt de conștientizare a necesității sortării gunoiului, astfel încât nici un suedez care se respectă nu ar fi aruncat gunoiul într-o boxă nepotrivită. Acest fenomen a dus la niște rezultate uimitoare! Doar 7% din deșeurile produse, ajung la depozitele de deșeuri, restul este transformat fie în combustibil, fie folosit din nou.  Durata vieții unui plastic poate fi de 7 reciclări, astfel că până a ajunge definitiv ineficient, acesta este reinclus în circuitul de consum spre refolosire. După care, totuși va fi trimis spre centralele pentru ardere, datorită căruia va fi produsă electricitatea. Acest proces este o dovadă a unei raționalizări eficiente a resurselor, care în mod obișnuit produce daune, dar care cu ajutorul unei comunități ce le pasă de mediul înconjurător, reușește totuși să aducă beneficii considerabile întregii societăți.

În orice familie suedeză, pot fi întâlnite circa 6-7 găleți pentru diferite tipuri de deșeuri, cum ar fi sticlă, plastic, carton, metal etc. Și neapărat se va găsi un recipient pentru gunoiul care nu poate fi reciclabil. Este o practică cu care sunt deprinși copiii începând din grădinițe sau școli. Iar pentru sortarea greșită sau necorespunzătoare există amenzi usturătoare.

Prelucrarea tehnicii uzate și a materialelor de construcție

Pentru tehnica uzate, dar și articolelor mari de mobilă sau construcție, funcționează locuri speciale unde acestea sunt dezasamblate și apoi vândute producătorilor de bunuri, ceea ce asigură un nou circuit de producție. Înainte însă ca acest lucru să se întâmple, de pe articole se curăță vopselele, acizii, alte substanțe care ulterior, sunt trimise către o fabrică de prelucrat produsele chimice de uz casnic.

O altă etapă ingenioasă a suedezilor este procedura de „deconstrucție” care se aplică în cazul demolării unor clădiri, case etc. care la fel este dezasamblată pe bucăți, care după prelucrare vor deveni din nou materiale de construcție.

Reciclarea plasticului și a altor produse se remunerează

La punctele de primire a sticlelor sau a sticlei la dispozitive speciale, vei primi o sumă simbolică în schimbul acestora. Pe lângă acestea, în farmacii poți lăsa medicamentele cu termenul de valabilitate expirat sau seringile și acele folosite.

Deșeurile reciclate corect pot aduce beneficii

Incinerarea deșeurilor asigură Stockholmul cu electricitate la 45%, astfel suedezii își încălzesc casele și primesc energie datorită reciclării. Grație tehnologiilor performante folosite în timpul procesării, cantitatea de emisii nocive în atmosferă s-a minimalizat considerabil, până la 1%.

Succesele remarcabile ale altor țări

Japonia

O țară cu densitatea populației de 339 persoane/km2, și 35 mln locuitori ai capitalei – Tokyo, considerat cel mai mare oraș din lume, lupta cu deșeurilor este o necesitate stringentă. Deși toți cetățenii sunt obligați prin lege să sorteze gunoiul, în dependență de regiune și compania responsabilă de reciclare, 2 exemple sunt cele mai neobișnuite:

Insule din deșeuri – Astfel autoritățile soluționează 2 probleme concomitent, pe o parte extind teritoriul și pe de alta, găsesc o utilizare eficientă deșeurilor. Aceste insule sunt create din brichetele presate, pe care ulterior se construiesc blocuri de locuit, întreprinderi și chiar un aeroport!

Satul Kamikatsu, situat pe insula Shikoku, a înființat un proiect în anul 2003 prin care își propun ca până în 2020 să devină – zero waste. La centrul de colectare din sat se găsesc o mulțime de categorii de deșeuri, începând cu sticle, ziare, scutece, până și pixuri, oglinzi, cutii de aluminiu, vesela etc. Mai mult ca atât, pe fiecare urnă există o etichetă nu doar despre categoria de deșeu respectivă, ci și despre modul în care este reciclat produsul dat. Resturile care pot fi compostate în condiții de casă, rămân în gospodăriile sătenilor și sunt utilizate ca îngrășământ. 98% din locuitorii Kamikatsu folosesc aparate de compostare acasă.

Norvegia

Norvegia a reușit să atingă 97% de reciclare a sticlelor din plastic. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că autoritățile au ridicat prețurile produselor în ambalaje de plastic cu 13-30 de cenți mai scump. Banii însă pot fi rambursați, atunci când ambalajul este restituit aparatelor de colectare. În magazine sau stații de alimentare, returnarea sticlelor se remunerează cu reduceri la unele produse. Întreprinderile care primesc re-tururile, la fel au beneficii financiare.

Multe țări dau dovadă de cultură ecologică de înalt nivel, nouă nu ne rămâne decât să o promovăm și în țara noastră, prin exemplul propriu.

Acum, că știi atâtea exemple de succes, încearcă să aplici metoda sortării deșeurilor acasă. Locațiile unde sunt colectate după sortare le găsești aici.

Să ai spor!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >