Agenda grădinii mele cu miros de lavandă

Am un vis cu miros de lavandă. Iar până acesta se va realiza, am decis să îmi bucur grădina și privirea cu câteva tufe de lavandă. Le-am plantat în fața casei. Acum imaginați-vă, ce priveliște am  în față  în fiecare dimineața când las ușa deschisă să intre soarele în casă ! 🙂

lavandă de grădină info/wp-content/uploads/2015/06/lavandă-de-grădină-300x225.jpg 300w" sizes="(max-width: 960px) 100vw, 960px" />

Chiar dacă sunt în primul an de vegetație și tufele sunt mici, acestea în ansamblu arată atât de bine! Lavanda este o plantă cu personalitate. Nu am descoperit încă plante care să cucerească atât de mult. Pe lângă faptul că, oferă o imagine mov deosebită, miros proaspăt și alungă insectele, o dată culese, florile de lavandă au o mulțime de întrebuințări și în casă. După cules, ele trebuiesc uscate corespunzător, întânse pe o suprafață uscată în strat subțire sau în buchețele mici atârnate. În ambele cazuri e nevoie de o încăpere uscată, bine aerisită și umbrită.

uscarea lavandei

 

Florile uscate eu le voi folosi astfel :

 • În săculețe parfumate pentru haine – lavanda este un inamic de temut pentru molii si alți găzdași din dulapurile cu haine. Iar plasate între așternuturile proaspăt călcate, acestea vor emana un miros plăcut de lavandă pentru un somn mai liniștit.
 • Într-o rețetă minunată de zahăr de lavandă – pentru că folosesc zahăr doar în cafea, pentru ceva timp de acum încolo, aceasta va avea un gust și aromă de lavandă. Unde mai pui că, dacă accesorizezi borcănașul cu zahăr de lavadă cu o panglică mov, acesta poate fi și un cadou personalizat pentru cei dragi.
 • Condiment pentru copturi – florile uscate și mărunțite le voi păstra într-un borcănaș,  pentru a le adăuga în copturile și  deliciile de iarnă sau ocazii speciale . Acestea pot fi ingredientul principal și în ceaiul de seară.
 • Pentru decor – buchețelele de lavandă uscată vor îmbogăți câteva colțișoare din casă. Altele le voi păstra pentru accesorizarea cadourilor.

Pentru toate acestea eu voi folosi lavanda din gradina mea, voi o puteți găsi deja culeasă la piață. Sau dacă mergeți în vizită pe un lan de lavandă, da-ți dovadă de respect și cereți permisiunea de la cei ce o cultivă, să culegeți flori. Chiar dacă nu necesită mult efort fizic, cultivarea lavanda presupune investiții, atât financiare cât și emiționale, pentru că această plantă are nevoie de pasiune și tandrețe. V-o zic din propria experiență 😉 .

Iar pentru cei pe care i-am intrigat și vor să planteze și în grădina lor lavandă, iată un mic ghid:

 • Lavanda se înmulțește din butași sau semințe. Cel mai repede crește din butași.
 • Face parte din familia subarbuștilo, deci o tufă de lavandă poate ajunge până la 70 cm înălțime.
 • Iubește soarele și lumina, este rezistentă la secetă.
 • Se plantează în imediata apropiere cu trandafirii. Lavanda previne apariția paraziților ce atacă trandafirii.
 • Pentru o coroană mai frumoasă trebuie frezată primăvara, nu mai mult de 15 – 20 cm de la tulpina lemnoasă.
 • O tufă de lavandă va da flori până la 10 – 15 ani.
 • Există mai multe specii de lavandă. Unele înfloresc de mai multe ori pe an.
 • Lavanda este o plantă perenă, astfel vă va bucura cu un verde de conifer toată iarna.
 • Poate fi plantată și în ghiveci, dar iarna este nevoie să fie ferită de îngheț.

Eu vă doresc să vă îndrăgostiți de lavandă și ea vă va răsplăti din plin.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >