Atelierul de pâine cu maia by Ribca’s Artisan Bakery

Sper că voi stați mai bine cu timpul, deoarece el pe mine mă depășeste, motiv pentru care am apucat să scriu despre atelierul de pâine cu maia de sâmbătă, abia acum. Însă deoarece și în următorul weekend va mai avea loc un alt atelier organizat de soții Ribca, această postare vă va servi drept inspirație și imbold 😉 .

În primul rând să vă zic de locație. La 30 km de Chișinău, la o margine de pădure, găsiți un loc special amenajat de o familie extraodinară. Nu în zadar poartă numele de Secret Garden. În ansamblu este o curte cu foișor acoperit cu stuf, cuptor cu lemne, câțiva stupi de albini, o căsuță drăguță de lemn și multă multă iarbă verde  – loc perfect pentru liniște și pace, meditație și regăsire în sânul naturii.

Uite în așa atmosferă romantică a avut loc și atelierul de pâine cu maia. Am petrecut un timp minunat alături de oameni frumoși, dornici de a cunoaște arta făinii și coacerea pâinii cu maia în condiții casnice. Timp de 3 ore am vorbit despre tipurile și calitatea făinii, dar și de unde luăm cea mai bună făină în oraș. Ce este de fapt maia, cum să o dobândim pentru prima dată și cum o hrănim corect și cum o păstrăm vie. Apoi am plămadit, frământat, lăsat la odihnit, împăturit, lăsat la dospit și dat la cuptor – pâinea. Toate într-o atmoferă relaxată, cu voie bună și emoții. Diana și Ion, organizatorii și brutarii pasionați de la Ribca’s Artisan Bakery, au făcut tot ce știu ei mai bine – au vorbit despre pâine și au copt pâine alături de participanți. Și-au împărtășit secrete și practici în ale coptului, au povestit istoria brutăriei lor și a pâinii ce le poartă numele  – Ribca’s Artisan Bakery.

?

?

7_Atelierul din 9 apr.

?

Toți participanții au avut ocazia să pregătească aluatul pâinii preferate – pâinea cu maia din făină integrală și semințe, după următoarea rețetă :

– 230 gr. făină albă
– 230 gr. făină integrală
– 340 gr. apă

– 92 gr. maia
– 9 gr. sare

Cel mai frumos și plin de emoție moment a atelierului a fost scoaterea pâinii din cuptor. Mirosul și căldura pâinii coapte pe vatră nu pot fi redate prin cuvinte și poze. Pe mine personal m-au aruncat în amintiri, la cuptorul bunicii și la pâinea și coaja crocantă a copilăriei mele. Imediat după a avut loc o degustație și împărțire ca între surori, cu pâine caldă și încă cu talpa de cenușă, și desigur multe multe poze.

11_Atelierul din 9 apr.

16_Atelierul din 9 apr.

19_Atelierul din 9 apr.

20_Atelierul din 9 apr.

Participanții la atelier au mai avut ocazia să guste din cei mai favoriți biscuiți de la Ribca’s Artisan Bakery – cei cu făină de porumb și lămâie și cei cu nuci și ciocolată. Să facă plinul cu pâine proaspătă. Să ia acasă cu un bol plin cu aluat – creație proprie, numai bun de dat la cuptor, dar și o porție de maia bună de hrănit. Eu una, am plecat de acolo cu capul doldora de informații și 2 pungi mari cu biscuiți și 3 pâini. Biscuiții s-au mâncat ca pâinea caldă 😉 , iar pâine mai am și acum, pentru că e destul de sățioasă, iar noi suntem doar în doi…

Mulțumim familiei Ribca pentru inițiativă și curaj de a se împărți cu secrete o parte din clienții lor fideli într-o atmosferă atât de caldă. Vor coace sau nu pâine cu maia acasă, cei prezenți la atelier, nu se va vedea în timp. Însă sunt sigură că acum când știm cum se face, pâinea cu maia e mai gustoasă și prețioasă. Cert e că pe lângă ingredientele principale, e nevoie și de liniște, răbdare, pasiune și dăruire – lucruri  foarte rar întâlnite în prezent.

Următorul atelier organizat de Ribca’s Artisan Bakery va avea loc sâmbătă, 16 aprilie, la Rozmarin Cafe, altă locație spectaculoasă. Eu vă îndemn să mergeți și să petreceți un timp minunat!

Notă informativă pentru cei neinițiați!

 

Maiaua este un agent de fermentare care ia naștere în mod natural, din făină și apă, în anumite condiții de temperatură și umeditate. Procesul de obținere de maia poate dura până la 10 zile, în funcție de calitatea ingredintelor, iar o dată obținută și întreținută corect aceasta va servi ulterior pentru cel puțin 10 pâini.

 

Pâinea cu maia are un gust acru plăcut și este foarte benefică pentru consumul zilnic. Are un indice glicemic scăzut ceea ce o face benefică pentru diabetici, iar faptul că în timpul fermentației proteinele din gluten sunt dezactivate parțial sau chiar total, este o alternativă sănătoasă pentru cei cu intoleranță la gluten.

Mai multe poze de la eveniment găsiți aici.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >