Băuturile carbogazoase – acceleratori ai îmbătrânirii

O știm deja, băuturile carbogazoase nu sunt prietene cu sănătatea noastră. Consumate în exces, acestea favorizează obezitatea și diabetul, dar și sunt la originea problemelor dentare din cauza zahărului.

Un nou studiu arată că aceste băuturi dulci pot, de asemenea, să accelereze îmbătrânirea celulelor. Cercetatorii americani de la universitatea din California au ajuns la această concluzie urmărind efectele  consumului de băuturi carbogazoase la 5 309 adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 ani. In paralel, cercetătorii au măsurat lungimea telomerilor la persoanele care nu au consumat aceste bauturi și care au consumat băuturi carbogazoase un timp mai îndelungat. Telomerii sunt niște regiuni situate la extremitățile cromozomilor, lungimea acestora este un indicator a îmbătrânirii celulelor.

Rezultatele studiului arată că persoanele care au consumat băuturi carbogazoase aveau telomerii mai scurți, deci îmbătrânesc.

Este suficient de a consuma aproximativ 350 ml de băutură pe zi pentru ca celulele să îmbătrânească. După spusele acestor cercetători, accelerarea îmbătrânirii poate ajunge în medie până la 4 – 6 ani. Mecanismul acestei legături încă nu a fost explicat și alte cercetări vor trebui să confirme aceste rezultate.

Băuturile carbogazoase trebuie consumate doar ocazional, mai ales că ele nu au niciun interes nutrițional. Cea mai bună băutură, indispensabilă corpului nostru rămâne a fi apa care poate fi consumată la dorință!

Aveți grijă de sănătatea voastră!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >