Busuiocul – Magie verde

Suntem în postul Paştelui. Această perioadă mă duce cu gîndul la străbunica mea, o bătrînică evlavioasă, mărunţică şi hărnicuţă foc. Iubea cu adevărat fiecare plantă, fiecare animăluț şi viaţa, după două războaie, foamete, copii pierduţi şi familie distrusă. În căsuţa ei micuţă mirosea mereu a busuioc. Era peste tot – la icoane, pe pervaz, lîngă fotografiile celor plecaţi şi lîngă ale noastre tot. Nu am întrebat-o niciodată pentru ce atîtea buruiene, dar în acel loc erai rupt de toată lumea şi de toate grijile cotidiene.

O fi oare busuiocul de vină ?

jpg">busuioc pentru decor

 

Busuiocul în magii

Element: Foc

Planete: Soarele, Jupiter, Mercur

Zilele săptămînii: Duminică, Miercuri, Joi

Putere: Dragoste, protecţie, exorcism, cinstirea morţilor.

Oigine: India

Cult: Energiilor generatoare

 

Cu originile sale indiene busuiocul este considerat plantă magică şi în Italia, Grecia sau România, avînd o semnificaţie dublă erotică şi funerară. În antichitate soldaţii purtau cu ei o crenguţă de busuioc pentru a trece cu dreptate în lumea celor morţi. Îndrăgostiţii care se certau, erau impuşi să mănînce cantităţi enorme de frunze de busuioc pentru a se împăca mai repede. Judecătorii tranşau litigiile, avînd în faţă un vas cu busuioc pentru claritate şi dreptate.

De-a lungul timpului, oamenii au devenit mai învăţaţi, mai raţionali. Cum ar fi să mixăm un pic de învăţătură şi un pic de magie şi să vedem ce minuni poate face astăzi busuiocul pentru noi.

 • Busuiocul este o plantă aromată ce se foloseşte în prepararea sosurilor şi salatelor. Se asociază perfect cu pastele, roşiile, vinetele, usturoiul, peştele, fructele de mare şi omletele.
 • Busuiocul are proprietăţi puternice de antioxidant şi ne protejează de radicalii liberi, care sunt cauza a diferitor modificări negative în organismul nostru.
 • Busuiocul este un antiinflamator ce previne inflamaţiile intestinale şi artrita.
 • Busuiocul este folosit în medicina auverdică şi tratează aşa boli precum : diabetul, afecţiuni respiratorii, infertilitatea, alergii şi este un element important al longevităţii.
 • Busuiocul este un antiseptic şi antibacterian.
 • Busuiocul este un remediu contra gripei şi răcelilor sezoniere. Se utilizează în tratarea tusei şi durerilor de gît.
 • Busuiocul are proprietăţi digestive. Poate preveni ulcerul, tratează diareea, balonarea, stările de vomă şi indigestia.
 • Busuiocul este un calmant pentru corp şi pentru suflet. Atenuiază stările de nervozitate, anexietate şi depresie. Folosit în infuzie asigură un somn calm şi sănătos atît la maturi cît şi la bebeluşi.
 • Busuiocul este un stimulator pentru femeile care alaptează, sporind secreţia glandelor mamare.
 • Busuiocul este foarte bogat în viatamina A şi C, în fier şi calciu.
 • În casă, busuiocul vă protejează de insecte : muşte şi ţînţari.
 • Busuiocul este utilizat în tratamentul acneei şi curăţă eficient tenul. De asemenea, este indicat ca un remediu contra căderii părului.

Busuiocul este recomandat pentru toate vîrstele şi practic nu are contraindicaţii. Unele persoane, cazuri extrem de rare, pot cauza alergii ce se caracterizează prin senzaţia de sufocare ori deranjamente gastro-intestinale.

Pentru uz intern busuiocul se foloseşte ca infuzie, tinctură, ulei (pentru uz intern), condiment uscat sau în stare proaspătă în salate şi sosuri.

Pentru uz extern se foloseşte planta proaspătă şi uleiul esențial pentru comprese sau băi.

De cînd am redescoperit busuiocul, încă nu am reuşit să-i apreciem toate proprietăţile, încă mai experimentăm. Mai des, îl folosim în mîncare şi ca infuzie pentru a calma tusele urîte la copii. E magie, sau e ştiinţă, cert e că bucatele cu busuioc ne ridică moralul şi ne oferă mai multă energie.

O reţetă simplă şi delicioasă este sosul pesto cu busioc. Are multe varietăţi şi îmi părea de nerealizat din cauza ingredientelor costisitoare şi cîndva de negăsit în Moldova (parmezan, caperşi sau tot felul de nuci sau seminţe). Noi facem pesto moldovenesc, cu busuioc din grădină sau din ghiveciul din casă.  Încercaţi, iar noi ne vom bucura dacă o să vă placă.

homemade pestoSos Pesto

Ingrediente:

O legătură de busuioc

50 ml ulei de măsline

1-2 căţei de usturoi

100 gr de brînză tare de oi

50 gr de nucă grecească

sare

Amestecăm toate îngredientele cu ajutorul unui blender şi în cîteva minute este gata pentru a fi servit. Ştim că e departe de reţeta clasică dar e delicios şi accesibil. Să aveţi poftă! 🙂

Orice plantă din natură are cu mult mai multe proprietăţi decît pare la prima vedere şi poate fi mai eficientă decît orice produs farmaceutic. Pentru a ne bucura de frumuseţea, mirosul şi proprietăţile lor, este important să le păstrăm originile naturale, fără modificări genetice sau îngrăşăminte chimice. Astfel, magia verde va continua peste timpuri.

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >