Căpșunile – deliciul lunii mai

Luna mai este timpul potrivit pentru a te bucura de primele daruri ale naturii, precum florile de salcâm, cireșele, căpșunile, etc. Azi vorbim despre căpșuni – atrăgătoare și aromate, ne încântă să le procurăm, chiar dacă uneori prețurile pentru primele fructe, sunt destul de șocante! Află mai jos, cum să alegi corect aceste fructe și ce poți pregăti din ele.

Cum alegem?

În primul rând, specialiștii recomandă să utilizăm toate simțurile pentru a alege corect căpșunile, care să ne bucure atât cu aspectul lor, cât și cu valoarea lor nutritivă. Priviți cu atenție cum arată acestea. Dacă sunt frumoase, toate de aceeași mărime, uniform colorate, sunt cel mai probabil căpșuni crescute cu ajutorul substanțelor chimice. Atunci când cresc în condiții naturale, fără adaosuri,sunt diferite la formă și culoare.

Căpșuna coaptă are preponderent culoarea roșie sau roșie întunecată. Mirosul, la fel, e important. Dacă căpșuna nu are miros, atunci aceasta a fost „ajutată” să crească mai rapid. Deși se consideră că fructele mari, de obicei nu sunt dulci, diferite soiuri pot avea formă și gust diferit, așa ca să te asiguri, ar fi bine mai întâi să guști. Dacă gustul nu este dulce, sau măcar dulce-acriu, poți fi sigur că nu merită să cumperi acest produs.

Conform normelor tehnice, căpșunele nu trebuie să fie comercializate dacă au fost culese mai mult de 2 zile. Pentru a verifica acest lucru, vezi codița căpșunii. În funcție de aspectul verde a acesteia, poți afla dacă căpșuna este proaspătă sau nu.

Pentru a fi sigur că procuri produs crescut organic, optează să procuri de la producătorii locali. O opțiune ar fi târgul produselor ecologice organizat în fiecare sâmbătă. Detalii vezi aici.

Cum păstrezi corect căpșunile?

Ar fi bine, să nu cumperi prea mult, pentru a putea consuma fructul încă în stare proaspătă, fără ca să rămână resturi, care într-un sfârșit vor ajunge la gunoi. Se mai recomandă ca aceste fructe să nu fie păstrate mult timp în frigider. Motivul ar fi că, în cazul în care conțin nitrați, păstrate la frig, nitrații se transformă în nitriți – substanțe cancerogene. Dacă totuși nu ai altă soluție decât să le păstrezi în frigider, atunci păstrarea se recomandă în vase, în care fructele uscate și curățate de codiță, nu vor sta înghesuite.

O altă metodă de păstrare pentru o perioadă este congelarea.În această stare, căpșunile se vor păstra circa 7-10 luni. Înainte de congelare, ar fi bine ca fructele să fie mai întâi spălate și apoi uscate bine.

Alternativa păstrării la rece este conservarea căpșunilor sub formă de dulceață sau compot. Cu siguranță, mama sau bunica te dezmierdau cu astfel de deserturi în copilărie. Află de la ele rețete culinare cu căpșuni și răsfață membrii familiei pe timp de iarnă, cu fructe dulci și pline de vitamine. Dar ai grijă la cantitatea de zahăr.

Cum consumi căpșunile?

Cunoscute drept antioxidanți eficienți, căpșunile te protejează împotriva radiației solare. Sunt și o sursă bogată de acid folic, atât de necesare în perioada sarcinii. Totuși, există unele precauții privind consumul căpșunilor, de exemplu, nu se recomandă un dejun exclusiv din căpșuni. Ar fi bine, să le lași la desert, după ce ai luat masa propriu-zisă, pentru a-ți proteja sănătatea sistemului gastro-intestinal.  

Poți prepara o salată de fructe, care te va încânta prin spectrul de culori și printr-o savoare specială!

Dacă însă vrei ceva deosebit, poți pregăti înghețată la tine acasă din căpșuni! Pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • 500 gr. căpșuni
  • 400 gr. iaurt
  • 100 ml frișcă
  • 6 linguri de miere
  • 1 lingură sau câteva picături de lămâie

Proces de preparare: Fructele de căpșuni se amestecă în blender. Se adaugă iaurtul, ulterior frișca deja bătută, apoi și mierea (cantitatea poate varia în funcție de preferințele tale de dulce). Compoziția obținută se lasă la congelat, însă după 40 de minute se recomandă să mixezi din nou înghețata, pentru a împiedica formarea acelor de gheață. După câteva ore la congelator, înghețata poate fi servită!

Proceduri cosmetice cu căpșuni

Căpșuna este un remediu pentru pielea uscată, datorită proprietăților sale nutritive: vitamina K, acid folic, potasiu, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu, mangan şi acizi graşi omega-3, care previn îmbătrânirea pielii. În condiții de casă, poți crea rapid și ușor o mască pentru îngrijirea tenului. Pentru aceasta trebuie să mărunțești 2-3 fructe de căpșuni, până masa se va uniformiza. Aplică pe piele și peste 20 de minute, scoate masca cu apă rece. Rezultatul te va mulțumi!

Acum, că știi cum să alegi corect căpșunile și ce să faci cu ele după, fuga la piață! Cumpărături cu spor!  

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >