Ce ascunde frumusețea unui face painting?

Copilași veseli și frumoși, deghizați și machiați în eroii lor preferați – un tablou comun întâlnit la mai  toate sărbătorile și carnavalurile dedicate acestora. În Moldova, acest fenomen este deocamdată unul particular, pe când în Occident, este deja o tradiție. Deși, la prima vedere, pare o practică nevinovată menită să bucure copiii, produsele de machiaj camuflează sub culorile atrăgătoare și parfumurile dulcii adevărate riscuri pentru sănătate.

jpg" alt="Teddy Bears Picnic pic20.jpg" width="838" height="557" srcset="https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2014/10/Teddy-Bears-Face-Painting-1024x681.jpg 1024w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2014/10/Teddy-Bears-Face-Painting-300x199.jpg 300w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2014/10/Teddy-Bears-Face-Painting-321x214.jpg 321w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2014/10/Teddy-Bears-Face-Painting-140x94.jpg 140w" sizes="(max-width: 838px) 100vw, 838px" />

O anchetă recentă  efectuată de către Asociația Consumatorilor din Franța, pune în gardă părinții cu privire la kit-urile de machiaj.

Asociația a publicat la începutul lunii martie curent, rezultatele unei testări în laborator a truselor de machiaj. Conform datelor, au fost descoperite substanțe care ar putea fi dăunătoare pentru copii.  „Aceste produse reprezintă un pericol, mai ales, din cauza sensibilității copiilor față de substanțele pe care le conțin”, se precizează în comunicatul asociației, adăugând că ”riscurile cresc în cazul în care contactul cosmeticelor cu pielea este de durată mai lungă (o zi întreagă)”.

Din 10 kit-uri de machiaj pentru carnaval și 8 truse de machiaj pentru fetițe supuse testării, Asociația a găsit în jumătate din ele parabeni cu lanț lung folosiți drept conservant: propyl, butyl, isopropyl și isobutylparaben. Acești compuși sunt substanțe perturbatoare ale sistemului endocrin, ce pot tulbura echilibrul hormonal chiar și în doze mici. Cinci produse conțin parfumuri alergizante, printre ele și luciul de buze Hello Kitty, ce conține de 140 ori mai mulți alergeni decât valoarea limită ce impune etichetarea. O altă descoperire ce pune în gardă, sunt urmele de pigmenți ce conțin metale grele (plumb, nichel, cobalt). Plumbul poate acționa asupra sistemului nervos, în timp ce nichelul este alergizant.

Pentru că machiajul colorat place copiilor și orice sărbătoare pare mai colorată și mai veselă, iar fetițele sunt meșterițe la frumusețe încă de mici, vă propunem un mic ghid de utilizare a produselor destinate machiajului pentru copii. Optați pentru o trusă de machiaj bio pentru copii dvs., iar dacă acest lucru nu este posibil, respectați următoarele sfaturi:

  • Evitați să aplicați produsele de machiaj copiilor sub vârsta de 3 ani.
  • Aplicați machiajul pe pielea uscată și curată. Înainte de machiaj verificați dacă pielea feței nu prezintă bubițe mici sau roșeață.
  • Testați dacă copilul dvs. nu prezintă alergie la produsele date, aplicând la încheietura mâinii o mostră de produs cel puțin cu 24 de ore înainte de utilizare.
  • Evitați zona ochilor și zonele cu piele sensibilă și delicată.
  • Optați pentru produse pe bază de apă, acestea mai ușor se curăță și nu lasă urme.
  • Aveți grijă ca produsele să nu fie ingerate de copii, evitați să aplicați pe buze.
  • Nu lăsați machiajul mai mult de câteva ore, aceasta va împiedica pătrunderea mai adâncă a agenților activi. La final de sărbătoare ștergeți urmele de machiaj cu un disc de bumbac îmbibat cu lapte-demachiant și spălați cu apă caldă și săpun pentru copii.
  • În final curățați periile și bureții utilizați.
  • Urmăriți cu atenție termenii de valabilitate a produselor de pe etichetă, dacă nu este indicat nimic, nu utilizați produsele mai mult de 3 luni de la deschidere. De asemenea, asigurați-vă că ați depozitat produsele într-un loc răcoros, uscat și au capacul închis ermetic.

 

Sărbătoare frumoasă vouă!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >