Ce este humusul?

Deşi postul se apropie de sfîrşit şi cei care l-au respectat sunt deja nerăbdători să guste din carne şi lactate, eu descopăr humusul.

Sunt sigură că mulţi cunosc subiectul şi totuşi pentru cei ca mine agitaţi şi grăbiţi, care tot aud dar nu mai ajung să se informeze cîteva rînduri despre ceva nou, gustos şi sănătos.

Humus (Wikipedia) – se numește un amestec de substanțe organice amorfe aflate în sol, de obicei până la o adâncime de 20-30 cm. Mai concret, humusul este rezultatul descompunerii naturale biologice și chimice a substanței organice, așa cum sunt materialul vegetal, animalele moarte, plantele și excrementele animalelor.

Aceasta ştim cu toţii! Ce o fi avînd humusul cu mîncarea şi din ce oare se prepară? Întrebare pe care mi-o pun de cîteva luni, auzind pe undeva, că cineva îl mănîncă.

Am aflat! Humusul comestibil se prepară din năut! Coşmarul meu alimentar din faimoşii 90. Trebuia să stea 2 zile în apă, apoi încă jumate de zi să fiarbă ca pînă la urmă să nu aibă nici un gust! Şi doar mama încerca să ne convingă că e gustos şi foarte sănătos. Bine! De atunci au trecut cam 20 de ani, în care nu am mai văzut năut cu ochii!

Humus (de mîncat) – este un fel de mîncare tradiţională din Orientul Mijlociu, o pastă moale, preparată din naut şi sos tahini, consumată cu lipie sau alte tipuri de pîine coaptă în forme plate, în special la micul dejun.

Humusul are textura şi consistenţa similare cu cele ale untului de arahide, fiind consumat în ţări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru şi Lebanon. Popularitatea humusului nu derivă doar din gustul său delicios, ci şi din proprietăţile sale nutriţionale excepţionale.

Aici m-am oprit! Mi s-a părut înteresant! Am încercat sa uit de tot ce a fost urît şi să-mi redescopăr gusturile.

De ce ar trebui să mîncăm humus?

 1. Humusul este bogat în proteine. Reglează nivelul zahărului şi reduce colesterolul în organism, iar conţinutul bogat în fier, vitamina B6 şi acid folic, oferă mai multă energie. Profitaţi, mergeţi la sală şi slăbiţi sănătos.
 1. Humusul este o sursă foarte bogată de acizi graşi esenţiali omega-3, cu rol protector pentru sistemul cardiac şi stimulenţi excelenţi ai intelectului.
 1. Tahini (sosul de susan), ingredient necesar în prepararea humusului – sursă importantă de proteine şi calciu.
 1. Humusul poate avea o multitudine de gusturi. Îl putem drege cu condimente, legume sau sosuri: boia dulce, boia iute, kaperşi, olive, spanac, artişoc, usturoi, lămîe, busuioc sau avocado.
 1. Alimentele bogate în acid folic pot preveni cancerul, iar cele bogate în fibre sporesc producerea bacteriilor necesare în colon. Humusul le conţine pe ambele.
 1. Poate fi consumat în diferite feluri: ca pateu pe pîine, în combinaţie cu somonul afumat sau sărat (în loc de unt sau cremă de brînză), poate înlocui maioneza în unele salate. Humusul este un mic dejun sănătos, dar şi o gustare pe cinste în timpul zilei.
 1. Este uşor de gătit. Nu mai este nevoie să fierbeţi nautul. Este necesar să aveţi un robot de bucătărie, o cutie de naut conservat, ulei de măsline, usturoi, tahini, suc de lamîie, sare şi piper. Cred că ar mai ieşi bine din fasole, lintie sau mazăre verde.

Fapt divers!

 1. Humusul face parte din dieta mediteraneană.
 1. Foarte multe persoane din întreagă lume sunt obsedate de humus.
 1. Una din ele este Nathalie Portman

 1. Ce mai mare humus a fost preparat în 2010, în Israel, cîntărind mai mult de 4000 de kg.

humus record

Nu ştiu dacă am reuşit să vă interesez cu argumentele de mai sus. Pentru mine sunt suficiente şi chiar o să-mi prepar unu humus zilele acestea. De-mi iese, o să vă dau poze în comentarii. De nu – ştie cineva unde îl găsesc în magazine? Să-l gust şi eu!

 

 

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >