Ce nu ştiaţi despre producţia BIO din Republica Moldova!

Zilele acestea, la Moldexpo, este în plină desfăşurare expoziţia „Fabricat în Moldova”. Încerc să o vizitez în fiecare an, să-i cunosc pe ai noştri şi să profit de informaţia gratuită oferită în cadrul meselor rotunde cu diferite tematici. Anul acesta i-am ascultat cu plăcere şi i-am admirat pe cei ce produc BIO, în cadrul evenimentului „Economia Verde”. Să vă povestesc ce am aflat.

Republica Moldova este o ţară săracă în resurse naturale. Este o afirmaţie pe care fiecare o cunoaşte din copilărie şi care ne este băgată în cap foarte intens. E rău, e foarte rău, e complicat, fără perspective şi dezvoltare! Să ştiţi că  nu este adevărat! Să vedem şi partea pozitivă!

Sîntem mici, dar avem toate condiţiile pentru o altfel de producţie, căutată şi apreciată în lumea întreagă. Ce ar fi dacă Moldova ar trece de la producerea pentru consum la producerea BIO? Important! Primii paşi au fost deja făcuţi şi iată succesele şi provocările de împărtăşit.

Ce şi cum producem BIO?

Există în ţara noastră întreprinderi agricole care încearcă să cultive fructe şi legume BIO. Deşi în cantităţi mici dar de o calitate de apreciat. Astfel, găsim soiuri multiple de nuci, prune, mere, pomuşoare, roşii, verdeţuri – 100% BIO. Aceastea sînt crescute cu grijă, îmbinând tehnologiile seculare cu cele inovative şi stimulate doar cu îngrăşăminte organice!

O altă ramură este cea de prelucrare şi păstrare a fructelor şi legumelor. Uscăm şi îngheţăm fără aditivi chimici. Este necesar, să atragem atenţia şi la provenienţa fructelor şi legumelor pentru a afirma că produsul final este cu veridicitate BIO.

Planificăm în viitor cultivarea cerealelor BIO pe suprafeţe extinse, procesarea producţiei agricole, dezvoltarea producţiei de cosmetice şi de uleiurilor naturale.

marca_87967500

Ce şi unde exportăm BIO?

De cîţiva ani, producătorii din Republica Moldova, participă la expoziţii internaţionale, cea mai improtantă fiind cea de produse BIO din Nurenberg, Germania. În timp, am reuşit să exportăm în Europa şi SUA. Am obţinut certificare BIO europeană şi internaţională pentru nucile, prunele şi pomuşoarele din Republica Moldova.

Este important faptul, ca auditorii internaţionali revin în fiecare an la întreprinderile noastre pentru a reconfirma certificările BIO.

De ce lipsesc produse BIO din Moldova în magazinele din ţară?

E un caz de critică sau de conjunctură? Pentru că suntem la început de cale, să credem că e cel de necunoaştere. Legislaţia Republicii Moldova este imperfectă şi incompletă în domeniul BIO. Nu recunoaştem nici certificarea BIO europeană, dar nici cea internaţională. Pentu a vinde în ţară e nevoie de un certificat BIO moldovenesc, care este scump şi anevoios de obţinut! O şansă pentru a cunoaşte şi a profita de produsele BIO autohtone rămîne a fi vizita la expoziţiile şi tîrgurile specializate!

Cînd ne vom bucura de succes şi recunoştinţă?

Odată cu captarea interesului şi atenţiei Statului faţă de economia verde şi beneficiile acesteia pentru Republica Moldova, va fi posibil de urgentat procesele administrative, legislative şi de subvenţionare pentru cei care cred, muncesc şi mişcă carul din loc!

Odată cu pregătirea cadrelor calificate, dezvoltarea politicilor de reţinere în ţară ale acestora sau motivarea de întoarcere a specialiştilor plecaţi, va fi mai simplu de obţinut continuitatea şi productivitatea întreprinderilor. Astăzi o persoana poate fi şi director, şi tehnolog, şi contabil, şi muncitor pentru a păstra activitatea.

Odată cu schimbarea atitudinei sociale şi percepţiei  modului de viaţă verde, prin educare şi promovare, vom fi capabili să întelegem cu adevărat impactul pozitiv pe care acesta îl are asupra naturii şi cotidianului nostru.

Trăiţi verde! Susţineţi Moldova BIO! 🙂

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >