[Concurs] Se caută un slogan pentru Green City Lab

Green City Lab – primul laborator care își propune să ajute Chișinăul să devină un oraș prietenos oamenilor și mediului are nevoie de un slogan. În acest sens a fost lansat un concurs de slogane în care vor fi premiate  3 dintre cele mai inspirate slogane. Premiile anunțate sunt: un power bank, un e-book reader și un hard disc cu memorie de 1 terabyte. 

Despre Green City Lab

Green City Lab este un laborator urban de inovații  care are misiunea să caute soluții la provocările curente ale locuitorilor din Chișinău, de la gestionarea deșeurilor, rețelei de transport public și amenajarea cartierelor. Laboratorul este parte a proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

5 proiecte-pilot

Pentru următorii 5 ani, proiectul are drept scop implementarea a 5 proiecte-pilot, pentru care vor fi alocați circa 1 mln dolari :

  • Crearea unui cartier SMART, cu spații verzi, iluminat inteligent, colectare separată a deșeurilor, management eficient al parcărilor.
  • Restaurarea râului Bâc și prevenirea inundațiilor pe teritoriul de lângă uzina Tracom.
  • Elaborarea Planului de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Chișinău și investiții în troleibuze alimentate de baterii. Aceasta va contribui la reducerea poluării aerului și cea fonică, a emisiile de carbon și consumului de energie, precum și la extinderea itinerarelor.
  • Eficiența energetică într-o clădire rezidențială tipică cu multe apartamente.
  • Deșeurile urbane transformate în energie de biomasă.

Arbori Solari în Chișinău

În prezent, la Green City Lab se lucrează la implementarea conceptului Arbori Solari în Chișinău. Pentru selectarea locurilor unde vor fi instalați cei 2 palmieri fotovoltaici a fost desfășurată o consultare publică la Primăria Municipală Chișinău. Participanții au venit cu propuneri de locații, denumire, precum și idei de design și amenajare a spațiilor aferente tehnologiilor solare.

Green City Lab

Locurile propuse de cetățeni sunt:

  • Sectorul Centru: strada Pietonală (zona Ministerului Finanțelor, aproape de bulevardul Grigore Vieru) și zona din fața magazinului UNIC
  • Sectorul Botanica: parcul Valea Trandafirilor, în apropierea havuzului din fața restaurantului Rendez-Vous și intersecția srăzilor Dacia și bulevardul Traian
  • Sectoarele Ciocana și Râșcani: intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Petru Zadnipru și intersecția străzilor Ceucari și Socoleni (Poșta Veche)
  • Sectorul Buiucani: Plaja Valea Morilor și Zity Mall

Primul Maraton Hibrid din Moldova

Prin acest eveniment organizatorii au anunțat lansarea unui nou proiect care va fi implementat de Green City Lab  în 2019 –  amenajarea a 14 stații noi de încărcare a automobilelor electrice în întreaga țară. Timp de 5 zile, 9 automobile electrice au parcurs o distanță de 750 km  traversând orașele Chişinău, Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi şi Ungheni. Maşinile participante la maraton au avut un impact pozitiv asupra mediului ambiant reducând cu 1,2 tone nivelul emisiilor de CO2.

Green City Lab Moldova

 

 

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >