Cum nucile de săpun mi-au schimbat rutina de curățenie

Port o “dragoste” aparte față de curățenie și igienă. Iar de-a lungul timpului, am testat fel de fel de detergenți, agenți de curățare, specialități de scos pete și clătitori, precum și detergenți bio. Cele care m-au cucerit din prima și mi-au dat peste cap toate obișnuințele mele de curățenie și igienă au fost nucile de săpun. Da, da, nuci de săpun!

În stare uscată ele arată așa:

soap nuts jpg 225w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2015/05/images-150x150.jpg 150w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2015/05/images-160x160.jpg 160w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2015/05/images-60x60.jpg 60w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2015/05/images-184x184.jpg 184w" sizes="(max-width: 225px) 100vw, 225px" />

Acestea sunt fructele arborelui de săpun (Sapindus mukorossi), care crește în zona tropicală și sub-tropicală a Asiei. Sâmburele este măcinat și folosit ca remediu natural pentru mai multe afecțiuni. Pe când, coaja este utilizată ca  detergent natural și șampon de păr.

Eu le folosesc deja de 2 luni și m-am convins că detergent mai natural nu există!  Cu ele faci adevărată economie, sunt biodegradabile și hipoalergenice, ceea ce le face indispensabile pentru mămicile cu pici. Au proprietăți antibacteriene și sunt blânde cu țesăturile și mașinile de spălat. Se potrivesc pentru toate tipurile de țesături și lasă rufele moi la atingere, fără utilizarea unui balsam. Pot fi folosite direct în cuva mașinii,  sau sub formă de pudră, cremă sau infuzie.

Datorită faptului că ele conțin un procentaj ridicat de saponină – substanță esențială în procesul de curățare, nucile de săpun sunt folosite la spălarea hainelor, vaselor, geamurilor și oricăror altor suprafețe și obiecte din casă.

Spălarea cu nuci de săpun funcționează în felul următor:
– saponina este eliminată începând cu temperatura de 40 de grade a apei.
– în cazul spălării la 40 de grade, nucile se reutilizează încă la 2 spălări.
– în cazul spălării la 60 de grade, nucile se reutilizează încă la o spălare.
– în cazul spălării la temperatură mai mare de 60 de grade, nucile nu mai sunt reutilizabile.

Pe post de balsam se recomandă oțetul de mere și câteva picături de ulei esențial.

nucile de săpun

Iată câteva trucuri personale care vă vor ajuta să folosiți mai eficient nucile de săpun:

Spălatul rufelor

  • pentru o eficiență mai mare, nu umpleți cuva mașinii cu haine. Săculețul cu nuci are nevoie să se miște printre haine pentru a elimina uniform saponina.
  • pentru rufele albe este nevoie să adăugăm și un înălbitor pe bază de oxigen, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau hidroxidul de oxigen.
  • cantitatea optimă pentru un ciclu de spălare este de 5 nuci sau respectiv 10 jumătăți.
  • după un ciclu de spălare, nucile se lasă în săculeț și se pun la uscat, până la următoarea spălare.
  • pentru spălarea la temperatură mai mică de 30 grade se prepară în prelabil infuzie, care este potrivită și pentru spălatul cu mâna.
  • să nu vă sperie mirosul de acru a rufelor umede. După uscare acestea vor mirosi a curat. Mie acest miros îmi aduce aminte de mirosul rufelor aduse iarna în casă. 🙂
  • Atenție! Nucile nu scot petele de iarbă, grăsime animală, cafea, vin sau suc de roșii. Recomand să prelucrați petele manual înainte de spălare pentru a nu vă dezamăgi când le scoateți din mașină.

Spălatul vaselor

  • pudra de nuci este ideală pentru spălatul vaselor.
  • le folosesc și în mașina de spălat vase. Pentru un ciclu de spălate, se pun 5 nuci în săculeț și se plasează în compartimentul pentru tacâmuri, și ca în cazul rufelor adaug oțet în compartimentul pentru clătitor. Vasele rămân curate, fără miros, iar paharele și vasele din sticlă nu mai rămân cu urme.
  • infuzia de nuci este utilizată și în rețetele detergentului de vase făcut acasă.

Pentru spălarea geamurilor se pregătește o infuzie din 5 – 8 nuci în 2 litri de apă și se adăugă 50 ml de oțet de mere. Cu această infuzie se spală geamurile de murdărie și se clătește cu apă simplă și puțin oțet, ulterior se șterg cu ziar sau racleta cu margină de silicon.

În apa pentru ștergerea prafului sau pardoselelor se adaugă puțină infuzie și pentru mai mult efect antibacterian, câteva picături de ulei de eucalipt sau arbore de ceai verde.

Pentru detergentul pe care îl folosesc în baie, am să postez rețeta mai târziu, dar vă asigur că se isprăvește și cu sedimentul de calcar și cu spălarea și dezinfectarea chiuvetei ș a vasului de WC.

Nu am testat încă nucile pe post de șampon. Dar cu siguranță foarte curând testez și acest segment. 😉

De remarcat este faptul că, după ce sunt utilizate, nucile devin un îngrășământ natural pentru plantele de cameră sau pot fi aruncate la compost. Mai nou, citisem undeva că este bun și pe post de insecticid în grădină ( 🙂 despre asta un nou articol la rubrica despre grădină).

După 2 luni, dulăpiorul meu de sub chiuvetă a devenit mai spațios. În el se găsește doar punguța cu nuci, câteva sticle cu oțet și borcanul cu bicarbonat. Economiile sunt vizibile din prima lună de utilizare. Lista de cumpărături a devenit mai mică, la fel și factura pentru apă, pentru că la clătirea vaselor sau mobilei din baie curge mai puțină apă.

Vi le recomand cu mult drag!

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >