Cum să fii eco friendly de sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă nu ar trebui să fie perioada exceselor, dar cel mai frecvent așa și se întâmplă. Suntem cu toții afectați de viciul consumerismului, iar 2 – 3 zile de sărbători adună saci cu deșeuri ca pentru o săptămână. Am încercat să adun mai jos câteva îndrumări cum să sărbătorim în mod sustenabil sărbătorile care vin, fără să ne lipsească spiritul Crăciunului și emoțiile frumoase alături de cei dragi!

Pomul de Crăciun

 • Optează pentru un brad în ghiveci! Chiar dacă cei artificiali servesc mai mulți ani, producerea lor este un porces poluant. În schimb un conifer în ghiveci va crea o atmosferă de sărbătoare în casă, iar după sărbători îl poți planta în curte sau cel mai apropiat parc.

 • Improvizează un brad handmade! Indiferent de cum va arată acesta, emoțiile din timpul procesului de creare vor intensifica spiritul sărbătorilor în familie.

Decorul

 • Folosește produse naturale – conurile, bețișoarele de scorțișoară, jucării de lemn, broderii, frânghii, lumânări de ceară, turtele dulci, citricele și uleiurile esențiale – sunt perfecte pentru decorul sărbătorilor de iarnă.

Cadourile

La acest capitol sunt multe de spus!

În primul rând, pentru că cel mai probabil ambalajul va ajunge la lada de gunoi, optează pentru cadouri neambalate sau pentru ambalaje ecologice. De exemplu, folosiți hârtia reciclată sau ziare și reviste vechi. Pe post de panglică folosiți ața sau frânghia. Superb ar fi să oferiți cadouri în pungi de pânză (PungiEco, Ecobags, greenUpMom) sau hârtie, dacă nu vor avea o tematică de Crăciun, ele vor fi purtate încă mult înainte de către cei dragi. Pentru cadouri fără ambalaj puteți alege dintre: cărți, bilete la concerte sau teatru, foi de vacanțe, abonamente la sport

Deoarece cel mai des oferim cadouri celor dragi, optați pentru cadouri consumabile și portabile. Lăsați imaginația să zboare, iar legăturile de suflet vă vor șopti idei de cadouri inedite ;).

Iar pentru orice eventualitate, iată câteva idei: haine sau accesorii(@deeamoldova,Hermina, Mara), ciupici (Oldcom, Vasilini) borcănașe cu dulcețuri fine (dulceață de ardei iute sau de trandafiri), borcănașe cu condimente (sare cu ierburi aromate, zahăr vanilat sau cu flori de lavandă), cosmetice naturale (@carolushbeauty, @byNaturelly, Naturalista, AromeBIO, Antos), lumânări, vase din ceramică (@arcadiceramics, Meșter popular Olga Koșel ), set de ceaiuri de plante sau amestec de semințe, nuci (@laromigdale, AprozarEco) și fructe uscate (Fruit2Go, Rifero, MoBerry), ciocolată artizanală ( Alegraw, RawCafe)… și toate astea pot fi însoțite de un vin autohton.

Masa de sărbătoare

De sărbători toți tindem să punem pe masă ceva deosebit. Indiferent de poftele culinare din ajunul sărbătorilor, imediat după ne confruntăm cu indigestii și risipă de alimente. Pentru a evita aceste 2 consecințe neplăcute trebuie să întocmim din timp un meniu de sărbătoare ținând cont de următoarele:

 • Câte persoane vor servi masa – astfel veți ști la sigur cât aveți nevoie să gătiți, iar în caz că aveți rude care iubesc surprizele, adăugați 1 sau 2 porții în plus.
 • Alcătuiți un meniu echilibrat – obișnuim să pregătim multe feluri de mâncare care nu se combină și pot provoca indigestii. Evitați să pregătiți pește și carne la aceeași masă, optați pentru cât mai multe legume crude, sau gătite la cuptor sau la aburi și evitați pe cât posibil folisirea maionezei și a sosurilor din comerț.
 • Structurați meniul – pentru mai multă comoditate la gătit și servit masa divizați meniul în: aperitive, fel principal și desert. Astfel veți fi mai organizat în prepararea bucatelor și păstrarea acestora la frigider.
 • Faceți cumpărături doar conform listei și meniului – orice poftă din timpul cumpărăturilor are șanse să dispară până la masa de sărbătoare. Alcătuiți lista cu cel puțin 10 zile înainte pentru a avea timp suficient să mai corectați.
 • Alegeți produsele locale – acestea vor salva bugetul dar și sunt mai sănătoase!
 • Optați pentru cât mai multe fructe și legume de sezon, dar asigurați-vă că aveți și unde le depozita!
 • Întocmiți și un meniu pentru zilele de după sărbătoare! Astfel veți evita mersul la cumpărături în zilele libere.
 • Asigurați-vă că aveți pungi și containere pentru a depozita mâncarea rămasă la congelator după sărbători.

Eu sper că v-am inspirat, deși pare totul a fi în stil minimalist, emoțiile și amintirile alături de cei dragi sunt cele care vor dăinui în timp. Iar pentru că fericirea vine din lucruri mici, nu vă fie teamă să simplificați lucrurile! Avem timp îndeajuns până la sărbători, folosiți-l util, pentru ca amprenta acestor sărbători să fie cât mai verde și plăcută pentru natura noastră!

Ho ho ho! Sărbători Fericite!

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >