Cum să vorbim despre sex copiilor?

Viața de părinte este, probabil, cea mai responsabilă etapă din viața unui adult. Asta se întâmplă pentru că odată ce ai devenit părinte, devii responsabil de educația și dezvoltarea copilului tău. Educația poate fi de mai multe feluri – artistică, financiară, familială, ecologică sau sexuală. Dacă te întrebi, cum și de ce trebuie să vorbim despre sex și sexualitate cu copii noștri, atunci te invit să citești articolul de mai jos.

Platforma E-Sănătate, împreună cu platforma Sunt Părinte au organizat un eveniment cu genericul Despre sex pe înțelesul copiilor. În cadrul acestui eveniment au fost discutate subiecte care pot pune un părinte în pană de idei atunci când copilul său ridică anumite întrebări despre sex.

Despre eveniment

Cea care a dat răspunsuri și a explicat părinților importanța acestui subiect pentru formarea unui copil a fost doamna Galina Leșco, medic ginecolog, expert regional în sănătatea reproductivă și cea sexuală pentru adolescenți. Alături de ea s-a aflat Irina Pasat, consultant și psiholog. Evenimentul s-a desfășurat într-o manieră deschisă, degajată și sub forma unui joc prietenos dintre experți și părinți. Această formă deschisă de comunicare este una foarte benefică în discuțiile mai intime și generează o implicare din partea tuturor. După cum afirmă dna Galina: ,,…despre sex trebuie de discutat foarte lejer și cât mai natural”.

despre-sex

Primul pas în discuția cu copii despre sex

Primul pas în această acțiune trebuie să fie cu dreptul și astfel nu vor urma amintiri și situații de jenă sau pauze lungi din partea părintelui. În primul rând nu trebuie să abordezi acest subiect mai diferit decât altele pentru care copilul tău manifestă interes. Încearcă să explici copilului orice întrebare referitoare la această temă cât mai lejer și calm. Atunci când aveți prima întrebare despre sex adresată de către copil, răspunde cât mai aproape de ceea ce îl interesează. Nu încerca să daț un surplus de informație, deoarece s-ar putea ca el încă să nu aibă nevoie de toate răspunsurile.

Exercițiu de cunoaștere a sexualității umane

Pentru a evidenția mai clar ce înseamnă sexualitatea unui om, Galina Leșco a propus studierea treptată a unor evenimente din viața noastră. Încă din perioada intrauterină, copilul poate manifesta unele trăsături foarte slabe ale sexualității. Omul se naște ființă sexuală, de aceea pe tot parcursul vieții aceasta se va manifesta diferit, însă fiecare din ea are un rol în formarea noastră atât fizică, cât și psihologică. Iată cele mai evidențiate etape ale sexualității:

  • Debutul educației sexuale – în primul an de viață, momentul în care copilul definește părțile corpului său.
  • Identitatea sexuală – este momentul în care copilul înțelege hotarele corpului său, înțelege sexul din care face parte (băiat, fetiță). Această perioadă este oportună pentru explicarea și discuția de prevenire a violenței sexuale. Tot în această perioadă părinții au grijă să explice copiilor principalele norme de igienă intimă.
  • Prima îndrăgostire platonică – manifestarea interesului pentru sexul opus, chiar dacă el poate fi unul neînțeles de părinți – tragerea de cosițe, împărțirea de jucării, discuții despre acea persoană, etc.
  • Prietenia intimă cu sexul opus – această perioadă se manifestă printr-o grijă protectoare față de sexul opus. Tot în această etapă are loc prietenia în care se stabilesc valorile sexuale.
  • Primele semne sexuale la fete (9-15 ani) – creșterea sânilor, pilozitatea, menstruația, etc.
  • Primele semne sexuale la băieți (10-15 ani) – creșterea testiculelor, schimbarea vocii, etc.
  • Primele reacții sexuale – erecția, excitarea clitorisului
  • Stimularea organelor genitale (masturbarea)
  • Primele atingeri, îmbrățișări erotice
  • Prima experiență de flirt – această etapă în viața unui copil reflectă foarte mult relația dintre părinții săi. Un cuplu armonios va oferi un bun exemplu pentru copilul lor. Ex: zâmbete, sărutul pe obraz, conducerea până acasă sau ajutorul cu lecțiile.
  • Primele fantezii erotice
  • Primul contact sexual
  • Căsătoria
  • Nașterea unui copil
  • Menopauza
  • Andropauza

Toate aceste etape sunt firești și absolut normale în viața unui om. Această abordare a sexualității te va scuti de griji și discuții stresante cu copilul dvs. ,,Cu cât mai firesc vom vorbi la tema despre sex și sexualitate, cu atât ea va fi mai clară pentru copilul tău” – Galina Leșco

despre-sex-copii

Ce poți face tu ca părinte, pentru a vorbi mai ușor cu copilul tău despre sex?

Primul pas pentru a face mai lejeră acest gen de discuție, este nevoie de a oferi copilului un bun exemplu al vieții de cuplu. O familie armonioasă și un cuplu fericit, îți vă va asigura o legătura mai apropiată cu copilul vostru și el va fi mai fericit. Copilul trebuie să dețină un rol de gen, iar acesta poate fi educat și dezvoltat doar în familie. Stabilirea acestui aspect îl va ajuta să se manifeste corect în societate.

Și încă ceva…discuția despre sex sau interesul copiilor pentru această temă nu are context erotic, ci mai degrabă o necesitate naturală de a se cunoaște și de a cunoaște!

Pe final, vezi mai jos, o serie de întrebări ale părinților prezenți la eveniment și care au primit un răspuns de la Galina Leșco (ginecolog) și Irina Pasat (psiholog). Cu siguranță vei regăsi și unele întrebări ale tale:

#1. Ce pot răspunde copilului meu de 4 ani la întrebarea ,,De unde am apărut eu?,,

Răspuns: Această întrebare dă dovadă de dorința copilului de autocunoaștere. E momentul de cunoaștere fundamentală pentru copil și asta poate implica și subiectul sexualității. Cel mai rău răspuns pe care îl putem da copilului în așa caz ar fi basmele – cocostârci, varză, etc. Încearcă să dai un răspuns cât mai clar pentru copilul tău, fără a evita această discuție sau a-i interzice acest tip de întrebări.

#2. E bine să deschidem noi acest subiect, dacă până la 7 ani copilul nu a dat întrebări despre sexualitate?

Răspuns: Pentru început ar fi bine să verifici dacă copilul tău manifestă interes față de asemenea subiect, apoi oferă-i siguranța că poate apela la tine cu orice întrebare. Crează o relație de încredere cu copilul tău și astfel el nu va evita discuția despre sex cu oricare din părinți. Așa poți exclude ca copilul tău să fie informat din alte surse, uneori nu tocmai prielnice. Cu alte cuvinte risipește frica copilului de a adresa orice întrebări și nu dezvolta stereotipuri.

#3. Cum să procedez când fiind într-o vacanță peste hotare, copilul meu vede bărbați în fuste sau două femei sărutându-se? Mai ales că îmi educ copilul într-o familie tradițională și promovez aceste valori?

Răspuns: În așa momente ar trebui să explici copilului că, lumea este diferită și că fiecare are dreptul să se exprime. Nu trebuie să aveți frica că asta va influența asupra psihologiei copilului sau și că îi va influența orientarea sexuală. Atâta timp cât veți ,,ascunde” aceste subiecte, copilul va găsi răspuns în altă parte, însă aceste teme trebuie discutate în familie.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >