Curiozităţi despre condimente !

« Dumnezeu a creat alimentele, iar diavolul condimentele »

(James Joyce)

Orice bucătar de succes, orice show culinar, orice gospodină experimentează cu condimentele pentru a intensifica gustul, pentru a descoperi o savoare nouă, pentru uz personal – afrodiziac, tămaduitor, energizant…

Aşa a fost mereu, în depărtata Antichitate, în misteriosul Evul Mediu şi continuă în competitivul Prezent. Vă propun să aflaţi cîte ceva despre aceste produse pentru o alegere corectă în bucătăria şi alimentaţia dvs.

Noţiune

Cuvîntul Condiment este folosit pentru a denumi diversitatea de mirodenii şi plante aromate, oricare produs care accentuiază sau intensifică gustul alimentelor.

Tipuri

Mirodenii – sunt substanţe aromatice ce provin din plantele care cresc în regiunile tropicale, cu o savoare parfumată, fierbinte şi picantă. Acestea pot proveni din fructele plantelor (Ardei de Jamaica, Piper), din seminţe (Cardamon, Cumin), din rădăcini (Curcuma, Ghimbir), din flori (Cuişoare, Capers) sau din scoarţă (Scorţişoara).

Plante aromate –  sunt plante erbacee, cu foi verzi, din regiunile cu climă temperată, cultivate în grădini (Oregano, Busuioc, Menta, Patrunjel, Rozmarin).

Pe timpuri erau numite mirodenii toate produsele din Orient precum zahărul sau cafeaua!

Simbol

Condimentele, provenind din ţări îndepărtate, un produs rar şi misterios dar uşor de transportat a devenit foarte repede un simbol şi un element indespensabil al luxului.

Istorie

Căutarea acestor plante a fost un reper pentru descoperirea unor noi continente şi civilizaţii. Regele Solomon, Marco Polo, Cristophor Columb, Magellan, îşi îndreptau corăbiile spre coastele unde credeau ei că vor găsi aceste produse preţioase. Condimentele îşi au locul lor în Biblie, în istoriile de călătorii, în motivele de război şi de sclavie.

Întrebuinţare

În Europa, condimentele erau folosite pentru a acoperi mirosurile şi gustul neplăcut al alimentelor în proces de alterare, unicul conservant, pe vremuri, fiind sarea. Mai tîrziu s-a remarcat capacitatea condimentelor de a evedenţia savoarea alimentelor, dar şi de a schimba culoarea acestora.

De asemenea, se credea cu desăvîrşire în proprietăţile medicinale şi cosmetice ale condimentelor, iar utilizarea lor în parfumerie a constituit un fenomen revoluţionar în domeniu. În prezent, aproape fiecare parfum conţine o notă picantă şi condimentată.

Cel mai scump condiment

Cel mai scump condiment din lume este Şafranul. Preţul acestuia ajunge pînă la 30 000 euro pentru un kilogram. Pe an se colectează doar 300 de tone de Şafran.

Cum alegeţi condimentele?

 

mirodenii

mirodenii din comert

Sînt două imagini, cu acelaşi mesaj, la fel de colorate şi cu produse extrem de necesare alimentaţiei noastre, atît pentru gust cît şi pentru sănătate. Voi pe care o alegeţi?

Deseori, în comerţ sunt întîlnite aşa numitele condimente, care în realitate reprezintă aditivi alimentari de gust sau miros. Pentru a alege un produs sănătos, studiaţi foarte atent ambalajul. Acesta nu trebuie să conţină nici sare, nici zahăr, nici alţi conservanţi, doar condimentul veridic.

Dacă optaţi pentru condimentele în vrac, asigurați-vă că acestea provin dintr-o sursă sigură şi nu de la taraba de la marginea drumului. Cel mai mare risc poate fi infectarea cu Salmonella, condimentele fiind extrem de expuse la acumularea acestei bacterii. Pentru siguranţă, verificaţi certificatele sanitare al oricărui produs.

Pentru experimentele voastre culinare vă sfătuim să alegeţi doar produse Eco şi vă îndemnăm să ne împărtăşiţi preferinţele dvs. în alegerea condimentelor.

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >