Despre informare, conștientizare și superalimente

Superalimentele – noul trend al unui mod sănătos de viață, presupun a fi produsele de origine vegetală cu o concentrație ridicată de substanțe nutritive și minerale. Spre deosebire de suplimentele alimentare, super-alimentele sunt fructele, legumele, boabele, semințele, rădăcinele care se găsesc în natură de o foarte lungă perioadă de timp, iar faptul că recent au devenit „vedete” se datorează noului val de adepți al unui stil sănătos de viață și dietelor vegetale.

Din articolele și blogurile dedicate acestui trend aflăm că super-alimentele sunt, de exemplu: fructele de goji, açai, semințele de chia, in, quinoa, pudra de maca, spirulina, muguri de pin, nuci de caju, macadamia, arahide, etc. Ele pot fi cumpărate în magazinele de nișă, comandate online de peste hotare sau chiar și în supermarket-urile noastre. Cresc în locuri greu accesibile pentru noi, fapt pentru care și prețul este deloc modest.  În schimb, tot ele vă pot aduce tinerețea fără bătrânețe!

De aici vine și concluzia – a mânca sănătos este scump! Sunt total dezacord și o să vă spun și de ce 🙂 .

seminte si boabe

Atunci când  pornim la drum spre o schimbare, e vital să ne informăm corect și să păstrăm mintea lucidă. Nu contest că produsele enumerate mai sus nu ar avea un rol imens în sănătate, însă promovarea anumitor produse  că ar sta la baza unei diete sănătoase este un truc comercial, nu mai mult. Iar de cele mai multe ori, doritorii de a adopta o dietă sănătoasă cad în capcanele marketingului și ajung la concluzia că a mânca sănătos este scump și în final renunță. Așa numitele super-alimente merită a fi consumate, și chiar vi le recomand  – sunt delicioase și foarte benefice, însă e nevoie de puțină analiză și alegere corectă în preț/calitate/proviniență, pentru a beneficia la maxim de proprietățile acestora fără a găuri bugetul familiei.

Mai mult, să știți că avem și acasă super-alimente! În goana după sănătate uităm că, buneii noștri s-au delectat cu mere, pere, coacăză, zmeură, dovleac, ridiche neagră, sfeclă roșie, nuci, prune uscate, cătină și măcieș, semințe de floarea sorelui și dovleac, hrișcă, făină de porumb și boboase …. și multe alte fructe și legume crescute natural.

super alimente moldovenesti

E important să știm, că pentru o bună funcționare organismul nostru are nevoie de proteine, fibre, antioxidanți, vitamine (B6, B12, C, E, D, K2) și minerale(calciu, magneziu, zinc, fier) și acizii grași (omega3). Iar un meniu zilnic care include o diversitate de legume, verdețuri, semințe, nuci, fructe – toate de sezon, e mai mult decât necesar pentru organismul nostru. Iar pentru că suntem toți diferiți, e necesar să ne ascultăm organismul, să observăm ce ne convine și ce nu, să găsim acel echilibru interior despre care atâta se vorbește.

Unde mai pui că și poziționarea noastră geografică joacă un rol important în predispozițiile noastre culinare. Iar despre asta și tot ce ne pot oferi fructele și legumele crescute în Moldova, în viitoarele articole.

Îndemn de final – „Filtrați informația și gândiți sănătos!” 😉

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >