Despre uleiuri esențiale și alte produse cosmetice naturale

Diverse surse, precum mediul online cât și cărți, publicații și rapoarte de specialitate, dezvăluie adevăruri „murdare” despre produsele de îngrijire și cosmetice  care mai mult ne îmbolnăvesc decât ne ajută. Puține sunt care lămuresc cum „consumăm” corect produsele naturale.

Iată câteva aspecte care dezvăluie comportamentul substanțelor naturale în interacțiune cu corpul uman.

Gradul de toxicitate

In general, toate substanțele active au un grad de toxicitate. Cert este că, ingredientele cosmetice naturale au un grad de toxicitate mult mai mic decât cel al substanțelor chimice. In afară de alergii, care sunt mai puțin frecvente, decât cele provocate de cosmeticele chimice, nu există nici o contraindicație sau limită în ceea ce privește utilizarea pe termen lung a cosmeticelor naturale. O singură categorie de produse naturale atrage atenția toxicologilor – și anume, uleiurile esențiale.

Adevăr este că aceste extracte foarte concentrate conțin molecule bioactive puternice asemănătoare unor medicamente. Mai mult,  din cauza proprietăților fizico-chimice, acestea traversează pielea și căile respiratorii trecând în organism, prin intermediul circulației sanguine. Astfel, oamenii de știință recomandă utilizarea uleiurilor esențiale cu precauție și cu moderație, iar în primele luni de sarcină utilizarea acestora este contraindicată.

despre cosmeticele naturale

Proprietățile hormono-dependente

Nu au fost indetificate încă substanțe toxice în uleiurile esențiale disponibile în vânzare și destinate uzului în condiții casnice. Cu toate acestea, unele uleiuri esențiale au efect hormono-mimatice precum: cedru din Liban, anasonul, fenicul, salvia, niaouli, chiar și lavanda și arborele de ceai.

Anume din aceste considerente se recomadă să se evite folosirea aceluiași ulei esențial tot timpul, indiferent de scop – sănătate, frumusețe, difuzare sau parfum. Dacă preparați sau utilizați produse cosmetice home-made, evitați utilizarea unui timp îndelungat a unui ulei esențial dominant. De exemplu, dacă utilizați o cremă cu efect anti-acneic cu ulei de arbore de ceai timp de 2-3 luni, după acest timp optați pentru o cremă cu borago sau rozmarin pentru alte 2-3 luni. Deasemenea, este recomandat să se evite folosirea aceluiași ulei esențial în toate produsele de îngrijire, cum ar fi crema, deodorantul, uleiul de corp, balsamul, deoarece crește doza zilnică.

Alte produse naturale

In afară de unele precauții în privința uleiurilor esențiale, celelalte ingrediente naturale cu proprietăți cosmetice pot fi utilizate în mod repetat sau timp îndelungat fără restricții. Nu există nici o contraindicație pentru gelul de aloe vera(dacă acesta este cu adevărat natural), uleiurile vegetale, apele florale, iaurt… Desigur, nu trebuie să se facă în fiecare zi mască cu argilă verde sau un gomaj pe bază de lămâie, pentru că acest lucru va agresa și sensibiliza pielea (acest tip de tratament trebuie efectuat 1 – 2 ori pe săptămână, nu mai mult).

De asemenea, în procedurile de îngrijire home made, vom evita ingredientele cunoscute pentru toleranța cutanată slabă : muștarul sau alte condimente puternice, plante iritante sau toxice (euphorbia, rostopasca, lăcrimioara, oleandru, ruta, aconitum…), ca și produsele care nu sunt proaspete și pot provoca probleme microbiene.

Însă nu trebuie să omitem o categorie de produse, cele care provin din alte țări și a căror etichete nu indică toate substanțele care se conțin în produs, sau sunt amăgitoare, și sunt greu de controlat. De cele mai multe ori, aceste produse pot fi falsificate și să se vândă un ulei mineral în loc de cel de cocos sau argan.

crema homemade

Riscul de dependență

Produsele naturale nu provoacă dependență!

Un produs natural nu va provoca obișnuință, pielea nu  va deveni mai exigentă, iar dacă acesta convine tipului de pielea, nu va fi nevoie să îl schimbați doar dacă, veți dori să încercați ceva nou sau să alternați produsul care e bogat în uleiuri esențiale.

Important de știut!

  • Respectați dozarea și regulele de producere a cosmeticelor homemade.
  • Deoarece nu conțin conservanți acestea au un termen utilizare cu mult mai mic decât cele chimice, chiar și cele din comerț.
  • Spre deosebire de produsele chimice, cele naturale sunt recunoscute de organism și sunt eliminate prin metabolism, deci nu poluează organismul.
  • Riscurile de iritație sunt foarte scăzute, legate de fenomene de alergie sau hiper-reactivitate sau, (foarte rar) de utilizarea cosmeticelor ce conțin uleiuri esențiale în doze prea mari.

 

Surse: „Ghidul uleiurilor esențiale” și studiul „Cosmeticele naturale: riscuri și proprietăți” de Sylvie Hampikian

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >