Despre uleiuri vegetale (partea I)

Uleiurile vegetale sunt valorificate pentru aportul de acizi grași poli-nesaturați, vitamine și minerale. Voi știți cum să le păstrați corect și utiliza cu înțelepciune pentru a profita din plin de beneficiile lor?  Iată câteva reguli pe care trebuie să le cunoască fiecare înainte de a procura sau deschide o sticlă de ulei vegetal.

Păstrarea

Uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi grași nesaturați, care intrând în reacție cu oxigenul din aer se oxidează și uleiul devine rânced. Pentru a elimina acest proces, uleiul trebuie păstrat în recipiente colorate, de sticlă sau plastic și ferit de aer, lumină și căldură.

Uleiurilor virgine preambalate pot fi depozitate înaintea de a fi deschise cel mult un an,  în recipient original, ferit de lumină.

Însă după desigilare acesta trebuie păstrat corespunzător:

  • Protejat de lumină – uleiul de măsline, arahide, floarea-soarelui și susan.
  • La frigider sau la temperatura camerei, nu mai mult de 6 luni – uleiul de șofran, cânepă, rapiță, germeni de grâu, nuci, semințe de dovleac și soia.
  • Numai la frigider și doar de la 1 la 3 luni de la deschidere – uleiul de in și camelină.

La temperaturi scăzute, unele uleiuri tind să „înghețe”. Acest fenomen este unul natural și nu are nici un efect asupra calității lor. Uleiul va reveni la forma lichidă stând puțin la temperatura camerei.

Citim corect eticheta

Modul de obținere este probabil, primul indiciu de care ne ghidăm când alegem un ulei vegetal. Iată ce semnifică  cele mai des întâlnite noțiuni:

Uleiul extra-virgin este obținut la prima presare. Este considerat uleiul de cea mai înaltă calitate și are o aromă naturală și aciditate echilibrată și cel mai căutat tip de ulei.

Uleiul virgin este obținut prin folosirea mijloacelor fizice sau mecanice, fără tratament chimic.

Uleiul presat la rece este uleiul obținut fără tratare termică, deoarece odată expus la temperatură uleiul pierde din valorile nutritive.

Uleiul rafinat a fost tratat chimic pentru a neutraliza gusturl puternic (considerat defect) și conținutul de acid (acizi grași liberi).

Gătit sau crud?

Compușii grăsimilor de origine animală sau vegetală sunt în mare parte degradate la temperatură. Gustul lor devine acru și periculos datorită  compușilor cancerigeni care sunt eliberați precum acizii grași trans și acroleină. Mai mult, vitaminele A, D și E sunt distruse odată ce ating temperatura de 110 °!

Pentru gătit sau prăjire se recomandă uleiurile adaptate la temperaturi ridicate precum:

  • Uleiul de Arahide (220 °C).
  • Uleiul de măsline extravirgin  (210 °C).
  • Grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de palmier organic (250 °C).

Bine de știut!

Uleiul produs industrial este rafinat și complet denaturat. Până la îmbuteliere, acesta trece cel puțin 13 trepte de prelucrare, inclusiv spălarea cu un solvent, amestecarea cu un acid, urmată de neutralizare cu sodă caustică, albire, și dezodorizare în vid la 200 °C.

Unde le putem găsi în Chișinău?

Este îmbucurător faptul că piața produselor naturale din capitală este în plină dezvoltare, ceea ce ne permite să ne alintăm în a alege locul de unde procurăm. Iată locurile și magazinele unde pot fi cumpărate uleiurile vegetale:

  • Casa Bio – pot fi cumpărate atât online cât și în magazinele din capitală.
  • Naturalista – pot fi cumpărate online și au cea mai mare gamă de uleiuri.
  • BioEM – au ulei de cânepă și alte produse cu acest ulei, pot fi cumpărate online și la expoziții.
  • Gastronom – pe lângă uleiuri au și unturi (despre ele în alt articol ;))

În partea a doua voi povesti despre proprietățile și beneficiile uleiurilor!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >