Dulăpiorul din baie: amic sau dușman?

Chiar dacă suntem în febra dietelor și curelor de detoxifiere a organismului, puțini dintre noi știu adevăratul sens al detoxifierii și puțini cunosc întregul proces de detoxifiere a organismului. Revenind la lecțiile de biologie, amintim că pielea este cel mai mare organ, respectiv toate produsele care intră în contact cu pielea sunt „ingerate” la propriu de aceasta. Deci, nu prea contează cantitatea de suc fresh pe care o consumi timp de 10 zile, dacă produsele tale cosmetice sunt adevărate bombe toxice cu efect întârziat.

Astăzi vă propunem să analizăm procesul de intoxicare a organismului în urma folosirii cu regularitate a produselor de uz zilnic precum: șamponul, săpunul, gelul de duș, gelul intim, crema de față, de mâini și picioare, demachiante, lacul de unghii, acetona, produsele de machiaj, cremele de corp, uleiuri de corp, săruri de baie, spumante etc.

De la natură, organismul uman posedă tot arsenalul enzimatic pentru a procesa și elimina ingredientele cosmeticelor naturale, pentru că acestea sunt constituenți ai materiei vii ce provin din plante comestibile.

Din păcate, acest lucru nu se întâmplă și în cazul ingredientelor chimice de sinteză. Aceste xenobiotice sunt rău recunoscute de către enzime și alte sisteme de ”curățare” ale organismului și de aceea, sunt mult mai greu de eliminat.

În rezultat, acestea se acumulează la nivelul pielii și a părului (siliconii)  sau la nivelul organelor (aluminiu, parabeni de sinteză). Acest fapt duce la poluarea organismului, care pe lângă toate, este deja contaminat de pesticide și toxine din produsele alimentare, medicamente și poluanți chimici.

Cu toate acestea, trebuie să lămurim un lucru:  ingredientele folosite în cosmeticele chimice nu sunt „otrăvuri” în concentrațiile din produsele finite, chiar și cele mai toxice, precum formaldehida sau amoniacul. Ele nu provoacă intoxicare imediată, cu excepția reacțiilor alergice, fenomen ce nu depinde de toxicitatea acestora ci de imunitatea fiecărui individ în parte. De exemplu,  după utilizarea unui ingredient ce conține alcool benzilic, se poate observa o iritație cutanată imediată la unele persoane hiper-sensibile la acest ingredient.

Putem întâlni cazuri de iritații imediate sau arsuri în mod accidental în urma folosirii  greșite a cosmeticelor agresive (cremele depilatorii sau decolorante, colorări chimice) sau din cauza nerespectării instrucțiunii de către utilizator sau a dozajului incorect de către producător.

Lucrurile se complică atunci când produsele cosmetice sunt utilizate cu regularitate…

Un produs poate fi inofensiv din punct de vedere al toxicitațiii acute, dar poate fi periculos dacă e utilizat în mod regulat, cum este cazul majorității cosmeticelor. Este vorba de o toxicitate pe termen lung care se atribuie anumitor constituienți chimici din cosmetice precum: parabeni, săruri de aluminiu, fenoxietanol, etanolamine, BHT/BHA, EDTA, PPD și derivați, formaldehide și precursori, amoniac, etc. Studiile în medicină spun că aceste substanțe sunt perturbatori endocrinieni, agenți mutageni, cenacerigeni sau pro-cancerigeni (facilitează acțiunea nocivă a agenților cancerigeni).

Toxicitatea lor se bazează pe gradul sporit de oxidare, reacție ce generează radicali liberi. Multe dintre ele modifică terenul (funcționarea profundă a corpului nostru) inducând sintetizarea anumitor enzime sau modificând expresia hormonilor. In acest sens, ele acționează ca și urmele de pesticide din alimente. Altele atacă și destabilizează flora cutanată (microbi non patogeni prezenți în mod natural la suprafața pielii ) care joacă un rol protector esențial.

În concluzie, este practic o misiune imposibilă să găsim o formulă cosmetică chimică care ar fi totalmente „curată” din punct de vedere al toxicității pe termen lung. Mai ales că producătorii tot adaugă ingrediente și formule aberante ce pot depăși 50 de constituienți, majoritatea fiind inutili pentru piele.

Ce riscăm noi folosindu-le?…

Este greu să evaluăm riscul la care ne supunem zi de zi,  pentru că este vorba de o toxicitate mascată, ce provoacă modificări greu de cuantificat. Mai mult, aceste anomalii se adaugă efectelor alimentației industriale (urme de pesticide, aditivi, nutrienți transformați) și poluanților mediului.

Cert este că rezultatele acestei intoxicații cronice și mascate ce provoacă maladii cronice în societate, au devenit teme de discuție pentru  adepții ecologiei și medecinii alternative. La fel această problemă este tot mai des discutată și de mediul științific și organismele oficiale prin introducerea unor reglementări stricte în privința substanțelor chimice.

În timp, s-a dovedit că poluarea organismului afectează mai mult persoanele tinere, provocând creșterea incidenții obezității, problemelor de fertilitate, alergiilor, maladiilor auto-imune, sau chiar tulburărilor de comportament. Iar o dată cu înaintarea anilor, acestea contribuie la tulburări cardio-vasculare, cancer și maladii degenerative sau neurodegenerative. Un număr mare de maladii care erau necunoscute sau rare acum câteva decenii (Alzheimer, fibromialgie, scleroza în plăci, hiperactivitate la copiii, unele tipuri de cancer) sunt atribuabile poluării chimice și electro-magnetice ale corpului.

O dată ce optăm pentru produse bio în bucătărie, este timpul să facem alegerea corectă și pentru produsele de îngrijire din dulăpiorul din baie. Noi vom reveni cu informații utile pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă.

Pe curând!

 

surse:

Studiul de specialitate La toxicité à long terme des cosmétiques chimiques” de expertul în toxicologie Sylvie Hampikian

“Adevărul despre cosmetice” de Rita Stiens

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >