(Lege UE) Din 2021 articolele din plastic de unică folosință vor dispărea

Uniunea Europeană vrea să renunțe la plastic. Parlamentul UE a votat recent o lege în acest sens care prevede ca din 2021, o serie de articole din plastic de unică folosință să fie interzise. Iar altele pentru care, deocamdată nu există alternativă să fie reduse până în 2025. Totodată, țările membre UE se vor angaja să recicleze o bună parte din articolele de plastic ce ajung la gunoi, totul pentru a reduce poluarea mediului.

Documentul a fost votat săptămâna trecută în parlamentul UE. Acesta prevede ca din 2021, de pe piața europeană să dispară articolele de unică folosință ca: bețișoarele pentru urechi, farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru amestecat băuturi și cele pentru baloane. Potrivit experților, acestea reprezintă 70% din deșeurile de plastic găsite în mări și oceane. Locul lor le vor lua farfuriile de porțelan, tacâmurile și paiele din inox, recipientele din inox sau sticlă.

De asemenea, țările europene se vor obliga să reducă până în 2025 cu cel puțin 25% consumul altor produse din plastic  pentru care alternative sunt mai greu de găsit. Este vorba despre cutiile pentru burgheri sau sandvișuri, recipientele pentru fructe, legume, deserturi sau înghețată.


Legea prevede ca statele membre să fie obligate să colecteze și să recicleze 90% dintre sticlele din plastic utilizate pentru băuturi, până în 2025. Producătorii ar trebui să folosească 35% de plastic reciclat în componența noilor produse. Mai mult, aceștia trebuie să contribuie la reeducarea populației prin specificarea pe ambalaj cum vor fi gestionate deșeurile și care este impactul de mediu al produsului.

Și mucurile de țigară de rând cu plasele de pescuit vor intra în atenția autorităților. Având în vedere că un muc de țigară, care conține plastic, poate polua între 50 și 100 de litri de apă, s-a solicitat reducere cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030. În ceea ce privește plasele de pescuit, care reprezintă 27% din deșeurile găsite pe plajele Europei, se impune recuperarea lor în proporție de 50% anual și o reciclare de 15% până în 2025.

Chiar și așa, documentul a fost criticat de organizațiile de mediu care s-au arătat îngrijorate de faptul că unele companii vor profita de definiția vagă a „plasticului de unică folosință” și vor încerca să convingă cumpărătorul că produsul său este reutilizabil. 

Legea propusă și adoptată vine pe fondul unei creșteri îngrijorătoare a producției de plastic de unică folosință. Statistica arată că producem de cel puțin cinci ori mai mult plastic comparativ cu 1980, iar tendința va continua. Dacă vom continua în acest ritm, vom avea de două ori mai mult plastic peste 20 de ani, iar până în 2050 – de patru ori mai mult. O mare parte din plasticul pus pe piață ajunge în mări și oceane. Din această cauză, mor anual în jur de 100.000 de mamifere și un milion de păsări, iar până în 2020 vom avea în oceane o tonă de plastic la fiecare 3 tone de pește.

Comments

comments

igherasimov@gmail.com'

Autor: Irina G.

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >