Grădinăritul ecologic

Chiar dacă de generații la rând, gunoiul din grajd era cel mai des întâlnit îngrășământ pentru grădină, acesta nu a fost și cel mai sănătos. Deșeurile de origine animală pot conține bacterii dăunătoare, cum ar fi E Coli și pesticidele nesănătoase, care sunt adesea folosite în agricultura convențională.

O alternativă sănătoasă a îmbogățirii grădinii cu substanțe nutritive și a nu surmena solul, este tot mai des promovată în rândurile dețănătorilor de grădini ecologice – grădinăritul conștient sau mai nou „grădina vegană”. Noi vă oferim un ghid practic de grădinărit pe care îl puteți pune în aplicare chiar din această toamnă.

Compostul

Solul sănătos are un rol important în creșterea grădinii. Pe măsură ce cresc, plantele folosesc mineralele din sol, astfel încât aceste substanțele nutritive se epuizează și e nevoie de „realimentare” între sezoanele de vegetație. O metodă ecologică de a îngrășa solul este compostul. Pentru fabricarea compostului se poate folosi resturi de iarbă tunsă, resturi de plante neutilizate, frunze, precum și cojile de fructe și legume, zaț de cafea, coji de ouă și alte deșeuri organice care se descompun. Ulterior acesta poate fi folosit ca orice fel de îngrășăminte sau pământ de flori.

Îngrășământ verde

Un alt mod de a îmbogăți solul cu nutrinți este de a face îngrășăminte verzi. Asta presupune plantarea unei culturi care crește rapid și produce și fixează azotul sau atrage bacteriile din sol care produc azot. Exemple de astfel de plante sunt trifoiul roșu și lucerna. Azotul este important pentru o creștere rapidă, sporește producerea de semințe și fructe, și principalul pentru calitatea frunzelor. Plantarea aceste culturi între sezoane este o modalitate foarte bună de a realimenta rezervele de azot din sol, iar faptul că iarna solul este acoperit, previne scurgerile de azot. Deasemenea acestă metodă previne creșterea buruienilor, îmbunătățește structura solului și sporește drenajul.

Fertilizarea

Dacă nu aveți timp sau resurse pentru a face un îngrășământ verde sau compost, puteți apela la îngrășămintele eco. Ai nevoie doar să urmărești simbolurile (N) azot, (P) fosfor și (K) potasiu. Aceste substante nutritive sunt macro-nutrienți, care sunt necesari pentru creșterea plantelor. Așa cum sa explicat mai sus, azotul este deosebit de important pentru dezvoltarea frunzelor, fosforul este important pentru dezvoltarea bulbilor și florilor și potasiu este necesar pentru sănătatea plantelor în general și rezistența la boli.

Lichidul nutritiv

Alte opțiuni pentru a îmbogăți solul cât și plantele la direct, este “lichidul nutritiv”. Acesta poate fi cumpărat sau obținut prin amestecarea unui container plin de buruieni sau plante perene cu apă, lăsându-l să stea pentru câteva săptămâni, apoi se diluiază cu apă în proporție de 3: 1. Lichidul obținut poate fi turnat în jurul plantelor sau se poate fi diluat și cu mai multă apă și pulverizat pe frunze. Ambele metode vor spori creșterea fructelor.

Dăunătorii

Menținerea departe a dăunătorilor fără pesticide necesită o mai mare atenție. Plantarea a diferite culturi în diferite anotimpuri, sau culturi de rotație, este o modalitate foarte bună de a împiedica înmulțirea dăunătorilor.

La fel puteți opta pentru pesticide ecologice pe bază de plante, din magazinele specializate sau home made. Urzica, tutunul, tătăneasa, socul, mușețelul sălbatic și salvia sunt doar câteva dintre plantele din care prin diferite metode se obțin preparate cu efect repelent.

Noi vom reveni cu detalii și noi informații despre cum să aveți o grădină cât mai curată și ecologică, dar până atunci vă dorim grădinărit fericit!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >