Interviu cu o săpunăreasă pasionată

Prefer să iau interviuri tete-a-tete, însă pe Natalia, cu mare regret,  nu am reușit s-o întâlnesc la Chișinău. Era deja plecată când am aflat de ea și de pasiunea ei parfumată – săpunuri artizanale. Am încercat să o descos online despre cum ia naștere un săpun și de unde are atâta inspirație.

Vă invit să vă o descoperiți și voi așa cum am descoperit-o eu, gingașă și caldă, o săpunăreasă pasionată, iar pentru a vă convinge de manopera ei, voi strecura câteva poze printre rânduri.

Lectură plăcută!

?De unde vine pasiunea pentru săpun artizanal și care a fost primul săpun?

Am fost dintotdeauna atrasă de tot ce înseamnă natural. Mic copil, obișnuiam să colectez tot felul de leacuri neobișnuite din revistele pe care le citeam, gândindu-mă că într-o zi, cu siguranță  voi avea nevoie de ele.

Primul săpun creat de mine, cu atâta emoție, a fost rezultatul căutării unui tratament pentru dermatită atopică pe care o avea fetița mea și de care nu mai reușea să scape. Intâmplător, am descoperit pe net povestea unei mămici ce fusese exact în aceeași situație ca noi și câștigase ‘lupta’ folosind un săpun de casă, făurit, binențeles, din ingrediente atent alese. Atunci am simțit că e momentul să mă apuc și eu efectiv de treabă. Nu am stat prea mult pe gânduri, singurul meu gând fiind că vreau să fac săpun.

Îmi aduc aminte și acum prima zi de săpunărit : de ziua mea mi-am luat liber pentru că vroiam sa fie o zi specială, să mi aduc aminte de ea, și simțeam cumva că va fi o pasiune căreia îi voi dedica de acum înainte o mare parte din timpul și energia mea. Făcusem în ziua aceea săpun cu suc de morcov( cred că rămâne cel mai bun săpun, deși rețeta nu a fost chiar cea mai bună) și săpun din ceai de urzică. E greu să-ți descriu entuziasmul ce l-am trăit în momentul tăierii săpunurilor și cum toți stăteam și le admiram și le atingeam…și nu-mi venea să cred ! Era rezultatul nu doar unei zile de muncă încheiate cu succes, ci al unei pasiuni și a unui stil de viață care-și făceau loc în viețile noastre și care au rămas și până astăzi făcându-ne mai sănătoși atât fizic, cât și spiritual.

chocolate soap minjzeep

?Cum începe istoria unui săpun?! Ce apare întâi pe foaie: rețeta sau design-ul lui?

Mai întâi apare dorința de a lega ingredinte naturale și dorința de a crea ceva frumos. Apare dorința de a mă apropia de natură și de a-mi oferi un moment de răgaz pentru mine.

Pentru mine mai important decât design-ul este rețeta săpunului. Orice săpunăreasă își dorește să facă un săpun bun, care să curățe bine, să facă multă spumă, să fie destul de dur ca să țină cât mai mult dar în același timp să fie delicat și să lunece ușor, lăsând pielea puțin parfumată și hidratată, contrar săpunurilor din comerț, care o lasă uscată.

Sunt atât de absorbită de acest hobby încât serile înainte de culcare  gândurile îmi aleargă independent de mine la cum să arate săpunul de mâine și știu că ziua de mâine va fi  o zi specială.

Adesea am o idee bine fixată în cap vis-a-vis de cum să fie săpunul, alteori ‚rânduiala de acasă nu se potrivește cu cea din târg’ și se întamplă să combin cu totul alți coloranți (naturali) sau plante decorative. Oricum ar fi, o plăcere imensă trăiește orice săpunar în ziua următoare, când se taie săpunul. Eu ma bucur de încântarea fetițelor mele care sunt în jurul meu și analizează fiecare săpun,  atingându-le și mirosindu-le.

kvas soap

? Cât timp îți ia crearea unui nou săpun?

Săpunul se face destul de rapid, însă ce ia mai mult timp este pregătirea ustensilelor și a ingredientelor (uleiurilor, sodei etc), topirea uleiurilor la bain-marie, amestecul final între apă sau lichidul ales cu soda caustică și uleiuri. Săpunul pe care îl fac eu e săpunul făcut la rece, ceea ce înseamnă că ingredientele se combină cu grijă la temperaturi joase, producându-se saponificarea după care se toarnă în forme și se învelește pentru a-i păstra căldura (continuă saponificarea) și trebuie ținut așa cam 12-24 de ore după care se va tăia, va fi scos din forme etc. Săpunul astfel tăiat trebuie să se ‘usuce’ 4-6 săptămâni, abia după această perioada este bun de folosit (în comparație cu săpunul făcut la cald, care e și gata de folosit imediat).

Intr-adevăr, dacă aleg să merg mai departe decât crearea unui săpun sănătos și simplu, dar și a unuia care să reflecte frumusețe prin îmbinarea delicată a nuanțelor și jocului de imagini, atunci binențeles că tot procesul îmi ia net mai mult timp, dar și rezultatul îmi aduce și mai multă mulțumire.

?De unde vine inspirația?

Din nimic și din tot ce mă înconjoară: culorile naturii reprezintă pentru mine o inspirație enormă , alături de curiozitatea descoperirii și combinării diverselor ingrediente pe care cu ușurință le poți găsi astăzi în cele mai neobișnuite forme.

hazelnut soap

? Ai  încercat să creezi și modelul consumabil al unui săpun?

Am făcut acum doi ani parcă un sapun inspirat de o prăjitură și pentru că mi a plăcut atât de mult cum ieșise, am încercat să fac și prăjitura inspirată după săpunul rezultat.

?Cine sunt clienții tăi și de unde vin? Ce săpunele comandă cel mai des?

Clienții mei (mai degrabă aș zice prietenii mei, pentru că cei care încep să cumpere săpunuri, devin într-un fel prietenii mei pentru că între noi se leagă o relație interesantă) sunt devoratori de frumos, de homemade, de calitate. Sunt cei care au avut probleme cu pielea, și nu numai,  și au găsit în săpunurile mele un remediu sau o portiță spre mai puține probleme de sănătate, o cale spre o piele sănătoasă!

cake soap minjzeep

?Care a fost cel mai neobișnuit săpun și ce avea în compoziție?

Eu rar folosesc apa în săpun, pentru că îmi place să pun în săpun cam tot ce mănânc. Săpun cu kombucha (ceai fermentat ) sau cu borș este ceva foarte oboșnuit în gama mea de săpunuri, dar cred că cel mai puțin neobișnuit săpun a fost cel din suc de varză roșie sau cel din suc de cartofi , pe care l-am și modelat să semene cu un cartof.

potato soap_minzeep

?Dacă ar fi ca în loc de design-ul săpunului e să scrii un mesaj pentru consumator, care ar fi acesta?

As avea foarte multe mesaje însă pentru că au fost alții care au zis-o mai bine ca mine, aș prelua citatele lor. ‚There won’t be always a song in your heart. Sing anyway’;  sau ‚ ‚spread love everywhere you go’ (Maria Theresa) sau cel mai iubit citat ar fi ’Be grateful for small things, big things and everything in between’.

 

Vă mulțumim pentru atenție! ?

 

Notă informativă: Vă puteți bucura de săpunurile Nataliei, contactând-o direct pe pagina de facebook sau prin intermediul blogului www.mijnzeep.wordpress.com. Sănătate să aveți!

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >