Japonia Eco – ţară minune!

De cîteva zile tot dau în media peste fotografiile magice ce oglindesc perioada de Cherry Blossom în Japonia! Nu pot să explic de ce, dar abundenţa aceasta de flori mă face mai fericită, mai calmă, mai motivată. Pot doar să-mi imaginez ce sentimente au acei norocoşi, care au acum posibilitatea să se plimbe prin grădinile japoneze pline de flori, culori şi mirosuri energizante.

HimejiCastle_Spring info/wp-content/uploads/2016/04/HimejiCastle_Spring.jpg 1701w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2016/04/HimejiCastle_Spring-300x225.jpg 300w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2016/04/HimejiCastle_Spring-768x575.jpg 768w, https://jurnalulverde.info/wp-content/uploads/2016/04/HimejiCastle_Spring-1024x766.jpg 1024w" sizes="(max-width: 1701px) 100vw, 1701px" />

Natura Japoniei ne uimeşte cu o intensitate de culori nu doar primăvara ! În urmă cu cîţiva ani, într-o toamnă dificilă am primit un cadou al sorţii şi timp de două luni am trăit o experienţă de neuitat. Ţara Soarelui Răsare e atît de departe ca distanţă, ca progres şi ca atitudine Verde faţă de ţările europene. Două luni nu este suficient pentru a cunoaşte această societate dar e suficient pentru a rămîne fascinat de tot ce vezi în jur.

Nu este un text gîndit sau unul cu scop informativ, sînt impresii dintr-o călătorie specială, amintiri şi gînduri despre Verde !

Atitudinea oamenilor faţă de natură

Şintoismul şi Budismul, principalele religii în Japonia, promovează uniunea cu natura, viaţa în comunitate, respectul faţă de animale şi plante. De aceea, deseori, construcţia caselor se adaptează creşterii copacilor şi nu invers. În centrul celor mai importante oraşe, în plină stradă eşti una cu natura.

Tokyo

Tokyo

NA94AA-1

Nara

Apa potabilă

Din prima zi, am fost informată că apa din robinet este potabilă şi ca pot să o beau fără grijă. Mesajul « Drinking Water » deasupra robinetului, l-am întilnit în toate clădirile vizitate din Tokyo şi Osaka. Acelaşi mesaj l-am întîlnit şi în Geneva.

Tokyo – Palatul Regal

Tokyo – Palatul Regal

  

În centrul oraşului Tokyo, traiesc şi lebede, şi peşti imenşi care nu au frică de oameni!

În lacurile din Chişinău nu am văzut niciodată nici lebede, nici peşti.

 

 

 

 

Ceaiul Verde

Ceaiul verde Sencha – regele ceaiurilor verzi, este cel mai popular în Japonia dar şi în Occident. Cu un procent impresionant de 80%, Sencha ocupă primul loc în topul ceaiurilor produse în aeastă ţară. Prepararea ceaiului reprezintă un ritual, iar benificiile acestuia sînt multiple: antioxidant, antiinflamator, antiviral, reduce tensiunea arterială, previne accidentele vasculare şi cerebrale. Pentru prima dată, gustul mi s-a părut bizar şi neplăcut, ca mai apoi să-l îndrăgesc enorm.

ceai verde

Favorizarea transportului ecologic

Japonia este printre primele ţări, care au adoptat legi privind protecţia mediului, încă din anii 90 ai secolului trecut. Guvernul promovează şi favorizează transportul ecologic. Astăzi, în Japonia sînt mai multe borne electrice de încărcare a automobilelor decît staţii de alimentare cu combustibil comun.

tokio 001_1

Sortarea deşeurilor

Suntem obişnuiţi deja cu practica sortării deşeurilor în ţările europene, din păcate, mai puţin la noi în ţară. Oricum, cunoaştem cu toţii că ar fi bine să separăm resturile din plastic, hîrtie sau sticlă şi să le aruncăm în 3 tomberoane diferite.

În Japonia sunt cel puţin 5 tomberoane pentru: deşeuri inflamabile, deşeuri neinflamabile, sticlă, plastic, hîrtie… Sticlele şi ambalajele sunt clătite de resturi de mîncare apoi aruncate pentru a evita răspîndirea mirosurilor neplăcute. Nu este voie să arunci gunoiul în orice pungă, pentru fiecare tip de deşeu sunt pungi speciale.

Cel mai interesant!!! În stradă nu sunt tomberoane! Nimeni nu se indignează! În stradă e curat! Fiecare îşi duce gunoiul acasă şi aceasta datorită educaţiei de secole şi campaniilor de informare şi formare!

Energia regenerabilă

La acest subiect e mult prea mult de spus. În Japonia am văzut pentru prima oară parcuri cu panouri solare şi fotovoltaice. Oraşe şi localităţi alimentate cu energie electrică exclusiv din aceste surse. Din 2013 Japonia are şi cel mai mare parc din lume cu energie eoliană.

Shibuya Cross din Tokyo este una din cele mai mari, mai aglomerate şi mai cunoscute intersecţii din lume. Peste 2,5 milioane de oameni traversează zilnic această intersecţie. Ştiaţi că şi omul poate produce energie electrică. Astfel, pe una din clădirile în apropierea acestui loc, este suspendat un panou, iluminat doar cu energia produsă urmare paşilor oamenilor, care calcă în această intersecţie. De asemenea, panoul indică cîţi kilowaţi pe zi au fost generaţi datorită fluxului de oameni.

Shibuya Crossing & Hachiko

Japonezii sunt şi adepţi ai mîncării sănătoase. Cultul orezului, peştelui, ceaiului verde, cantităţilor mici de hrană se învaţă din copilărie.

Ca şi peste tot în lume, nu este totul perfect. Sunt folosite în exces ambalajele, pentru fiecare produs în parte. Japonezii sunt consumatori înrăiţi, amatori de ceva nou! Foarte rar cînd un lucru este reparat, deseori este aruncat şi înlocuit cu unul nou. Diferenţa este că aproape totul se reciclează.

Dacă aveţi ocazia să vizitaţi Japonia, în orice anotimp, mergeţi neapărat!

Iar la întoarcere sa-mi împărtăşiţi cum a mai evoluat Ţara Soarelui Răsare!

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >