13 locații în Chișinău pentru colectarea și reciclarea deșeurilor

Tot mai multe persoane se hotărăsc să contribuie la salvarea mediului ambiant. Astfel, apar din ce în ce mai multe locații de colectare și reciclare a deșeurilor sau comunități, organizații non-profit ce își propun să lupte pas cu pas pentru a ameliora starea mediului înconjurător. Dacă și tu te numeri printre persoanele cărora le pasă sau abia planifici să te implici începând cu monitorizarea propriilor deșeuri, găsești mai jos cele mai importante locații de colectare și reciclare din Chișinău.

#1. ABS Recycling Moldova  este o uzină de sortare pentru următoarele tipuri de deșeuri: plastic, carton, hârtie, sticla, metale feroase și neferoase (ex: fier, aluminiu); electrocasnice, lemn (mobilă inclusiv). Tot ei  au și o rețea de containere pentru colectarea selectivă a plasticului, în raza orașului Chișinău. La cerere, ei pot presta și servicii de arendă a tomberoanelor și colectare pentru diverse evenimente, precum Hramul Orașului, Ziua Vinului etc. Mai multe detalii poți găsi pe pagina de Facebook – ABS Recycling Moldova, pe site-ul companiei www.abs.md sau la numărul de contact 069 116 164.

#2. Fabrica de Reciclare a Anvelopelor „‘Artesa-Cons”, str.Pruncul 44, se ocupă de colectarea, transportarea, depozitarea și prelucrarea deșeurilor din cauciuc și mase plastice (prin metoda de piroliză) și obțin din acestea combustibil. Program 09:00 – 17:00. Detalii la numărul de telefon: 0691 43 911 sau pe pagina de facebook – Fabrica de Reciclare a Anvelopelor „‘Artesa-Cons”

#3. Reciclare.MD oferă servicii de reciclare a deșeurilor precum – acumulatoare, anvelope, baterii, bunuri electrocasnice, chimice, de construcție, echipament electronic, fier, filtre automobile, galvanice, lămpi, lemn, maculatură, deșeuri menajere, metal, palete, petroliere, plastic, sticlă, termometre. Pentru a afla mai multe detalii despre locațiile disponibile în apropiere poți accesa direct site-ul sau pagina de facebook – reciclare.md

#4. MOLDREC este o inițiativă social-ecologică non-profit, cu experiență de peste 7 ani. Compania asigură colectarea, transportarea, depozitarea și comercializarea deșeurilor de echipament electrice și electronice cât și a deșeurilor de aluminiu, ambalaj de hârtie, carton și plastic. Scopul inițiativei este să îmbunătățească continuu instalațiile pentru a utiliza cea mai performantă tehnologie disponibilă cu privire la siguranța și protecția mediului. Pentru mai multe detalii apelează 060 121 112 sau pagina de facebook – MOLDREC

#5. TEP – Tinerii pentru EcoPlastic, sunt un grup de entuziaști, inspirați din mișcarea globală  Precious Plastic și reuniți din diferite domenii, pentru o cauză comună – o schimbare în percepția despre consumul irațional al plasticului. Dacă dorești să contribui la realizarea ideii lor, colectează plasticul de tip 2 (polietilenă de mare densitate: cutii de la iaurt, margarină, recipiente ale produselor cosmetice etc.) și 5 (polipropilena – ex. pahare de unică folosință), și adu-l la punctul de colectare. Mai multe detalii pe TineriiPentruEcoPlastic sau la nr.de telefon 022 53 39 98.

#6. E-Reciclare – reciclarea deșeurilor și echipamentelor electronice vechi și uzate. Utilajele pot fi aduse în zile special programate sau în cazul persoanelor juridice, scriind o cerere în prealabil. Detalii pe E-Reciclare  sau pagina web e-reciclare.md.

#7. Bioecoil – colectarea uleiului alimentar uzat, de către agenți se efectuează gratuit. Această companie este unicul agent economic autorizat pentru colectarea uleiului alimentar uzat. Mai multe detalii despre procesul de colectare găsiți aici.

#8. Inițiativa ecologică Instigare la Reciclare – colectarea deșeurilor din plastic și hârtie se efectuează și la: Liceului Teoretic Republican „Aristotel” și Liceului Teoretic „George Meniuc”.  Nu ezita să contactezi pe organizatori proiectului la 060296296, în cazul în care apar întrebări sau dorești să te alături acestei inițiative.

#9. Ra Planet transformă orice tip de pânză în covorașe drăguțe și torbițe de toată frumusețea în cadrul proiectului Torbesc. Ra Planet este un magazin cu produse pentru arte și meserii, din Chişinău, a căror lucrări pline de inspirație le poți urmări pe pagina lor de facebook sau pe canalul de instagram: @planet.ra. Mai multe detalii despre proiectul Torbesc, poți găsi inclusiv și pe site-ul Ecaterinei Tarus care se ocupă de crearea acestor accesorii drăguțe și totodată ecologice.

#10. Shop-MESTO – colectează haine, încălțăminte, cărți, accesorii de care nu mai aveți nevoie, dar sunt în stare bună. Aici hainele prind a 2-a viață și sunt vândute, iar banii colectați sunt destinați actelor de binefacere.  Pe când hainele care nu sunt în stare bună sunt redistribuite către azilurile de animale. Hainele sau accesoriile dispuse pentru vânzare, la prețuri accesibile, precum și detalii despre târgurile de caritate organizate, pot fi urmărite pe canalul de instagram @shopmesto.

#11. Banca de haine – proiect social înființat în 2016 și desfășurat de Misiunea Socială “Diaconia”. În 2017, în peste 12 localități rurale din țară, au fost deschise 10 garderobe sociale care sunt alimentate cu bunuri donate în cadrul proiectului.

Locațiile de colectare în Chişinău sunt:

În urma colectării, bunurile sunt triate și redistribuite către persoanele social-vulnerabile, bătrâni, persoane fără adăpost. Pe site-ul  www.diaconia.md poți afla informații și despre alte proiecte sociale în care se implică misiunea și despre posibilități de participare în acte de voluntariat.

#12. FreeShop – este un ecobazar organizat periodic la Chișinău, de către EcoVisio, unde poți face schimb atât cu haine, cât și de cadouri, accesorii, pungi, genți etc. Detalii despre ultimul eveniment de acest gen, și cât de mulțumiți au fost vizitatorii ecobazarului la final, poți vedea aici.

#13. Ask a Worm, reprezintă o inițiativă axată pe conexiunea dintre fermieri și consumatori, ce doresc a găsi o alternativă utilă a reciclării deșeurilor, prin transformarea acestora în compost. Deșeurile organice pot fi fermentate în condiții de casă, prin metoda bokashi, pentru a fi folosite în gospodăria proprie, ulterior, sau pot fi colectate și trimise către fermele mici, unde vor fi utilizate ca îngrășământ. Plusul participării în acest proiect este simbioza creată între participanți, de exemplu, fermierii pot expedia produsele sale ecologice, către cei care îi asigură cu compost. Pentru a afla cum te poți alătura acestei comunități poți îl poți contacta Eugen: 067 711 594 sau Gabriela: 069 817 235.

Sper că aceste informații îți vor fi utile. La fel, nu uita că indiferent de modul în care te implici în procesul de reciclare a deșeurilor, contează mai mult participarea ta. Fii un exemplu de urmat pentru ceilalți!

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >