Cum să ai o mașină eco friendly

Tendința de a ne deplasa tot mai des cu mașina personală prin oraș sau pentru a ajunge tot în mai multe locuri de pe glob, crește amprenta noastră negativă asupra mediului. Iar în rezultat avem faptul că sectorul transportului produce 23% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Fie că le folosim în scopuri personale sau industriale, mașinile pot fi utilate și exploatate corect pentru a reduce efectele negative asupra naturii și sănătății noastre.

Anvelopele vs consumul de combustibil

Primul pas pentru un autovehicul mai ecologic este alegerea anvelopelor. Optând pentru anvelope din clasa de eficiență A, vom obține un consum mai redus de combustibil. Avantajul este că această clasă de anvelope au cea mai mică rezistență la rulare, deci au nevoie și de o cantitate mică de energie/combustibil.

„Rezistența la rulare se referă la energia consumată în procesul de deformare care are loc în momentul în care anvelopa stabilește aderența cu suprafața drumului. Anvelopele cu o rezistență la rulare mai scăzută economisesc energie, combustibil și protejează mediul înconjurător. Rezistența la rulare are o pondere de 20% în consumul de combustibil al autovehiculului”, a explicat în acest sens Matti Morri, managerul serviciului tehnic pentru clienți al companiei Nokian Tyres.

Înainte de procurarea unui set de anvelope este important să consultăm eticheta, unde este indicată eficiența de aderare printr-o literă de la A la G. Tot atunci este important să comparăm valorile rezistenței la rulare din clase diferite, pentru că o diferență de 40% poate afecta consumul de combustibil în medie cu 5-6%.

Iar pentru un consum de combustibil redus stabil este nevoie de întreținerea corespunzătoare a anvelopelor. „Spre exemplu, la schimbarea anvelopelor, montarea pe spate a celor care au rulat pe față și vice versa, asigură o uzură uniformă și maximizează distanța totală care poate fi parcursă cu acel set de anvelope, ” spune Matti Morri.

Presiunea din anvelope

Un alt factor în exploatarea corectă a autovehicului este presiunea corectă în anvelope. Menținerea unei presiuni corecte în anvelope reduce emisiile de gaze poluante cu până la 10%. Dacă presiunea este prea scăzută, rularea anvelopei va deveni mai dificilă, iar vehiculul va consuma mai mult combustibil. Pentru a reduce consumul de combustibil, se recomandă o presiune a anvelopelor cu 0,2 bari mai mare decât cea indicată de producătorul auto. De asemenea, se recomandă creșterea presiunii în anvelope și atunci când autovehicului este foarte încărcat, deoarece aceasta îmbunătățește și capacitatea portantă, de sarcină, cât și stabilitatea anvelopei și reduce generarea de căldură. Toate acestea influențează direct rezistența în timp și durata de viață a anvelopei.

Specialiștii ne recomandă ca să verificăm presiunea în anvelope o dată la 3 săptămâni și, întotdeauna, înainte de a pleca la drum lung.

Acestea sunt doar câteva reguli, care odată urmate îți vor îmbunătăți amprenta personală asupra mediului. Rămâne la alegerea noastră să ne adaptăm mașinile la condițiile climaterice, dar și starea drumurilor.

Drum bun să aveți!

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >