Ouă roşii de Paşti

Dintre multitudinea de culori care împodobesc astăzi ouăle de Paşti, tradiţională şi simbolică rămâne culoarea roşie, culoarea patimilor lui Isus, dar şi a renaşterii, veşniciei, vieţii. Deşi natura abundă în înflăcărate nuanţe roşii, surse accesibile, sigure pentru vopseaua ouălor de sărbătoare sunt greu de găsit. Unele din ele, surprinzător, dar vă vor uimi cu culori albastre, mov, brune sau chiar negre. Sunt şi acestea „comestibile”, însă pentru un roşu ceva mai adevărat străbuneii ne-au învăţat să scoatem culoare din coji de ceapă aurie. Pentru un roz-trandafiriu ouăle pot fi vopsite cu suc de sfeclă.

info/wp-content/uploads/2015/03/poftabuna_oua1.jpg">poftabuna_oua1

INGREDIENTE

Ouă cu coaja albă

O sfeclă mare

Apă rece

Oţet alb

 

MOD DE PREPARARE

Scoateți ouăle din timp din frigider să se încălzească (aşa vor crăpa mai puţin când le veţi fierbe). Se spală ouăle sub apă curgătoare. Puteţi folosi partea moale a unui burete, dar nu este nevoie de detergenţi. Fierbeţi ouăle în apă 6-10 minute, să fie tari. Lăsaţi-le deoparte să se răcească şi să se usuce.

Sfecla spălată şi curăţată se mărunţeşte cât de mult posibil. Folosiţi un blender, maşina de tocat sau răzătoarea mică. Turnaţi apă peste şi lăsaţi vreo 20 de minute compoziţia. Acum vopseaua trebuie filtrată prin pânză sau sită. Adăugaţi puţin oţet, cam 2 linguri la 1 litru de suc de sfeclă. Agitaţi şi filtraţi încă o dată, de data asta prin pânză deasă. Colorantul este gata.

poftabuna_oua2

Ouăle fierte şi răcite se lasă în vopsea pentru 1-3 ore, în dependenţă de intensitatea preferată a nuanței de roz. Odată colorate se scot din vopsea şi se lasă să se usuce pe un prosop de hârtie. Rozul obţinut se poate întuneca în timp, dar tot „bio” rămâne.

Rețeta este prezentată de www.poftabuna.md  în cadrul Revistei cu Gust ediția de primăvară 2014.

Comments

comments

Autor: Revista cu Gust

Revistă on-line a bloggerilor culinari din Republica Moldova.

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >