Practici ecologice de la noi și de peste hotare

Este foarte dificil să produci ecologic, nu vorbesc de produs dar de însăşi procesul. Practic imposibil de asociat termenul ecologie cu tot ciclul de producere. Astăzi, prin programele sale, Statul încurajează anume acele întreprinderi sau start-up-uri care produc ecologic. Ce poate face o întreprindere pentru a contribui nu doar la dezvoltarea economică a ţării dar şi la protecţia mediului?

S-a tot vorbit despre economiile de energie, de apă pe care le poate face o persoană fizică sau un camin. Despre separarea deşeurilor, despre reciclarea aparatelor electrice, despre construcţii eco şi multe altele. Astfel facem noi acasă, dar la locul nostru de muncă oare facem la fel? Depinde de noi sau de politica companiei în care lucrăm? Sau depinde de Stat care crează campanii de susţinere, de promovare, de informare sau chiar de sancţionare.

Cum se face în alte ţări? Pentru că Franţa este aproape sufletului meu,  mai jos vedeţi cîteva exemple de întreprinderi franceze care încearcă să activeze ecologic.

  • SNCF (căile ferate ale Franţei) şi La Poste îşi îmbracă angajaţii în haine din bumbac echitabil (bumbac cultivat bio şi fără abuzul lucrătorilor)

slidercoton fr

  • Blocnot – companie ce produce o gamă de stilouri „Bicvert”, pentru care este folosită materia primă obţinută din reciclare şi în special a sticlelor de plastic.
  • Mobis o altă companie de producere în domeniul tehnologiilor informaţionale şi-a revăzut în totalitate procesul de livrare şi a reuşit să reducă considerabil distanţele de parcurgere şi folosirea mijloacelor de transport.
  • ATC – companie de imprimare numerică, acum 3 ani a decis să-şi aducă aportul pentru dezvoltarea durabilă. Pentru început, a fost introdusă practica de separare a deşeurilor, unele din ele fiind reciclate, iar altele chiar vîndute. De asemene, în clădirile întreprinderii au fost instalate panouri solare pentru producerea energiei şi vase de colectare a apei de ploaie. În acest proces sunt implicaţi şi angajaţii care au fost instruiţi să-şi închidă calculatoarele dacă părăsesc locul de muncă pentru mai mult de două ore. Fiecare din ei are obligaţia să nu irosească hîrtia şi cerneala, utilizînd pentru maculatoare dar şi acte oficiale ambele părţi ale foiii. Pentru deplasările de serviciu au fost achiziţionate două automobile electrice.

Acestea sunt doar cîteva exemple. Desigur protecţia mediului necesită si unele investiţii. Dar rezultatele obţinute sunt cu mult mai importante şi au o valoare net superioară investiţiilor făcute. De exemplu, societatea ATC, în doar un trimestru a reuşit să revîndă 3 tone de ambalaj din plastic şi să reducă cu 29% utilizarea resurselor energetice în doar 3 luni.

Să ştiţi că şi în Republica Moldova există aşa companii! Să presupunem că la început a fost ideea de a reduce din costurile de producţie, dar pînă la urmă s-au obţinut şi rezultate în favoarea mediului.

  • Gospodarie Ţărănească din raionul Nisporeni, care cultivă pomușoare, a reuşit, cu ajutorul unui proiect, să instaleze panouri fotovoltaice pentru încălzirea serelor. Investiţiile au fost de zeci de mii de euro. Care vor fi rezultatele vom afla peste un timp. Tot din acest proiect, alte companii din Republică vor beneficia de instalarea sistemelor de energie regenerabilă.

nisporeni panouri solare

  • Un alt exemplu este o întreprindere de conserve din centrul ţării, Orhei-vit. Această companie a adoptat pe parcurs de cîţiva ani mai multe tehnici eco-friendly:

* Separarea deşeurilor – constă în selectarea deşeurilor care pot fi reutilizate cum ar fi hîrtia, pelicula sau metalul.

*Economisirea şi refolosirea apei – una din acţiuni a fost instalarea clapetelor de oprire automată a apei la capatul furtunului. Doar această modificare, aparent simplă, a facut posibilă reducerea consumului de apă cu 20%.

*Izolarea ţevilor, recuperarea căldurii şi instalarea cazanalor performante – acţiuni care au redus consumul de gaz cu 35000 m/an şi emisiile de CO2 cu circa 67 tone/an

*Disciplinarea angajaţilor este un factor extrem de important. Este foarte dificil de reeducat un angajat care pînă acum nu se mai gîndea să închidă robinetele. Cifrele şi succesele companii sunt prezentate continuu angajaţilor pentru ca aceştia să fie motivaţi să respecte acţiunile de producere ecologică.

Dacă e să raportăm la întregul ciclu de producere timp de un, această companie a reuşit să facă economii de 345 mii de dolari. Poate nu e atît de mult pentru ţările dezvoltate dar este enorm pentru Republica Moldova.

Eu sînt sigură că pe viitor vor aparea tot mai multe exemple de acest gen. Bunele practici sunt molipsitoare, mai cu seamă că oamenii sunt tot mai dornici să traiască şi să muncească într-un mediu ecologic.

Oriunde vă aflaţi, acasă, la muncă, la odihnă, gîndiţi verde, trăiţi verde şi lumea va fi mai bună!?

 

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >