Primăvara din farfurie

Ador această perioadă a primăverii  … Soarele e din ce în ce mai prietenos, verdele e tot mai viu și  apar primele flori și primele vitamine. V-ați prins, nu?  Vitamine crude  – urzica și leurda.  Le găsim din plin în pădurile din împrejurimi, dar și la tarabă sau orice colț de piață improvizată, la preț de 3 sau 5 lei pentru o legăturică.

Ambele de un verde crud și cu arome specifice, sunt pline de vitamine şi minerale şi contribuie la detoxificarea organismului, la tonificare şi la refacerea globulelor roşii.

Leurda, care tare mai seamănă cu lăcrămioara la frunze se recomandă a fi consumată în stare crudă. Cu un gust ușor iute și miros de usturoi, aceasta va înlocui ceapa și verdeața în orice salată, dar și un condiment cu caracter în ciorbe și supițe. Tot ea conține  vitaminele A şi C, sulf, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru şi adenozină – substanţa care reduce colesterolul. Se recomandă să se consume doar frunzele, dar unii gurmanzi consumă și bulbii, invocând că sunt mai sănătoși… însă vreau să cred că dacă vom consuma doar frunzele, ne vom putea bucura și la anul de aceste minunate verdețuri. leurda

Urzicile sunt bune de consumat un timp foarte restrâns,  pentru că sunt bune doar când sunt tinere și fragede. Cel mai des sunt consumate pregătite termic sub formă de supițe sau tocăniță alături de mămăligă (această combinație a devenit și o tradiție culinară pentru perioada acutală a anului 🙂 ), dar și sub formă de sucuri crude în combinație cu alte verdețuri. Urzicile conțin vitaminele precum A, C, B2 şi K şi săruri minerale, precum calciu, magneziu şi fier.

urzici

 

Nu am o rețetă anume pe care s-o recomand la capitolul leurdă sau urzici. Inspirația mea vine gătind ;), indiferent de sezon sau ingrediente. Un lucru este cert, că orice verdeață sau legume crude asezonate cu puțină sare, ulei și suc de lămâie poate fi o adevărată bombă de gust, culoare și sănătate. Iar dacă sunteți mai capricioși la capitolul estetică culinară vă puteți inspira de aici, aici, aici și aici.

Să aveți poftă la verde ?

 

 

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >