Un nou proiect de salubrizare în 6 sate din Moldova

Peste 22 de mii de locuitori din satele Cărpineni, Mingir, Negrea, Sofia, Bălceana și Voinescu s-au mobilizat pentru crearea unui serviciu intercomunitar de salubrizare și gestionare a deșeurilor.

În cadrul proiectului deja au fost cumpărate pubele pentru gospodării și agenții economici, dar și o autospecială modernă pentru evacuarea deșeurilor. Mai mult, se planfică ca în scurt timp să fie construit un poligon ecologic cu o suprafață și un volum care va permite depozitarea deșeurilor pentru o perioadă de 15 ani.  

„Pe teritoriul celor șase localități există circa 40 gunoiști neautorizate care afectează mediul înconjurător. Prin implementarea acestui proiect, ne-am propus să optimizăm serviciul, să lărgim aria de intervenție pentru a avea localități mai curate. Până acum, întreprinderea nu avea posibilitatea să presteze asemenea servicii conform standardelor în domeniu, mai ales pentru mai multe localități. Acum dispunem de tehnica de evacuare și presare a deșeurilor, fapt ce va optimiza și eficientiza acest serviciu”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni.

Proiectul cu denumirea „Rețea rurală transfrontalieră pentru un mediu ambiant curat” este susținut financiar de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Teritorial al Parteneriatului Estic (EaPTC) Moldova – Ucraina, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Guvernul Elveției prin intermediul PNUD Moldova. Mai mult, la bugetul proiectului au contribuit și autoritățile locale, consiliul raional, Asociația Obșească Speranța, precum și contribuțiile personale ale băștinașilor în sumă de 3000 Euro.

„În prezent, printre alte Obiective de Dezvoltare Durabilă, protecția mediului înconjurător constituie o prioritate, inclusiv a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Este de apreciat faptul că atât autoritățile locale din cele șase localități, cât și băștinașii, au depus eforturi comune pentru a-și asigura un viitor prosper și sigur din punct de vedere ecologic”, a menționat Radu Danii, coordonator de program la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în R. Moldova.

De subliniat este faptul, că acest serviciu este printre puținele proiecte din țară, în cadrul căruia prin consultări publice s-a indentificat o problemă comună și la soluționarea ei se mobilizează și băștinașii.

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >