Reciclarea începe cu sortarea

Luni, la Tekwill a avut loc primul seminar despre deșeuri, organizat de către Atelierul 99, unde Irina Balica, manager ABS Recycling – companie de reciclare, a povestit în detalii unde ajung deșeurile noastre după ce le scoatem din casă. Situația reală este total diferită de așteptările noastre.

Chiar și după instalarea containerelor pentru colectarea separată, numeroaselor reportaje, articole, campanii de informare și educare – noi încă aruncăm toate deșeurile la un singur coș de gunoi, iar apoi la un singur tomberon. Iar locul unde ajung ele arată așa :

).push({}); agora.md/video/2016/06/drona_mina_purcel_2.mp4" /]

 

Dovada sunt deșeurile care ajung a fi sortate la linia de sortare instalată de ABS Recycling. Adevărul trist este că, zilnic din totalul de peste 1800 de tone de deșeuri amestecate, la linia de sortare ajung doar 50%. Iar din amestecul de deșeuri sunt extrase ambalajele din plastic, sticla și hârtia, iar resturile menajere și organice sunt duse la groapa de gunoi. Aici trebuie de menționat că – pungile subțiri de plastic, în care sunt ambalate majoritatea produselor la supermarket și mai și sunt oferite gratuit – nu se reciclează din motive tehnice. Iar în rezultat ele ajung în natură, unde au nevoie de peste 100 de ani să se descompună. La câte pungi aruncă un om în viață, câteva generații la rând vor simți efectul acestora. Eu vă îndemn să le refuzăm categoric, chiar dacă ne oferă confort, impactul lor este catastrofic.

După o veste tristă vine alta puțin mai bună. Cei la de la ABS Recycling susțin că deșeurile deja sortate, adică cele din tomberoanele instalate pentru colectare selectivă ajung la uzină separat de amestecurile de deșeuri. Asta chiar dacă anterior se vorbea că acestea sunt colectate de aceeași mașină de salubritate. Deci e un pas înainte și acesta.

Ideal ar fi să sortăm acasă deșeurile în cele 4 fracții – plastic, hârtie, sticlă și fracția organică. Asta ar face munca celor care colectează spre reciclare mai ușoară și s-ar economisi enorm de mult pe liniile de sortare, iar banii pe care îi alocă municipalitatea pentru evacuarea deșeurilor ar merge spre amenajarea orașului. Cu toate acestea ABS Recycling vine cu soluție – compromis, după mine deloc educativă, să sortăm acasă deșeurile pe 2 fracții – fracția uscată (plastic, sticlă, hârtie) și fracția umedă (resturile organice). Colectarea acestora ar fi efectuată cu 2 tipuri de mașini diferite și ar fi transportate direct spre destinația finală – fracția uscată spre sortare și reciclare și cea umedă spre groapa de gunoi.  Ar fi o soluție și asta, cel puțin vom fi siguri că în natură ajung doar resturile vegetale și nimic toxic.

Tot la acest seminar s-a discutat și despre posibilitatea de incinerare a resturilor organice, de ce la noi acest proces este interzis prin lege și ca deja sunt întreprinse acțiuni în acest sens, dar și ce avantaje  ar aduce acest proces pentru economia țării. La acest subiect voi reveni cu detalii.

Eu mă bucur enorm că astfel de evenimente au loc și că există oameni care se implică în soluționarea unor probleme care unora le provoacă greață. Astăzi va avea loc al doilea eveniment din aceasta serie unde va discuta ce poate fi reciclat, ce nu poate fi reciclat, ciclul de viață al produsului din punctul de vedere al reciclării: colectare separată, infrastructura de colectare, etapele de separare a deșeurilor în uzină, utilajele care se folosesc, și în final obținerea materialelor care deja pot fi utilizate în producerea produselor noi. Detalii despre eveniment găsiți aici.  Ulterior se vor organiza excursii la uzina de sortare și reciclare ABS Recycling, unde toți doritorii vor putea vedea îndeaproape cum are loc sortarea, în ce condiții și care sunt consecințele ignoranței noastre.

Și da, reciclarea începe cu sortarea deșeurilor în casele noastre, birouri, locuri publice și se finisează cu aerul curat și pământul sănătos de care avem atât de mult nevoie. Nu ne costă nimic să punem imaginația la treabă și să amenajăm un colțișor în habitatul nostru pentru sortarea deșeurilor.  Și să-l mai distribuim și online ca să-i inspirăm și pe alții 🙂 .
Curaj, dragii mei, lucrurile mărețe încep de la noi !

Notă informativă !
Aceste 2 evenimente sunt organizate de către Atelier 99 / FabLab Moldova cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Sida – Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, SlovakAid, UTM – Universitatea Tehnică din Moldova și Tekwill.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >