Recicleta.md – inițiativă ecologică pentru colectarea și reciclarea hârtiei din Bălți

Orașul Bălți, poate să devină mai ecologic! Acest lucru s-ar putea realiza, datorită unui proiect – recicleta.md, inițiat de către Asociația Obștească Centrul de Informare și Susținere a Tinerilor Economiști ”Certitudine”, pentru colectarea și reciclarea hârtiei uzate din oficiile companiilor, asociațiilor obștești și instituțiilor publice din mun. Bălți.

Istoria acestei inițiative, începe în 2012. Atunci, s-au pus bazele unui micro-proiect care își propunea colectarea hârtiei utilizate din oficii, într-o arie mai restrânsă. Ulterior, proiectul și-a extins sfera de activitate, astfel că au fost instalate distrugătoare de hârtie și pubele în circa 75 de oficii de firme, instituții publice și necomerciale. De asemenea, a fost achiziționat un distrugător de hârtie mai mare care este dat cu chirie, organizațiilor și instituțiilor interesate. Din 2016, cu suportul ambasadei Germaniei, a fost procurată o presă de balotat maculatura.

reciclarea-hartiei

Acum, echipa asociației, vrea să facă încă un pas spre a deveni mai ecologici, iar pentru ca ideea lor să se realizeze în practică, ei au nevoie de suportul nostru. Inovația pe care vor să o introducă în acest an, constă în schimbarea transportului tradițional, pe o bicicletă cargo pentru a transporta maculatura de la oficii la compania de reciclare. Bicicleta este inofensivă mediului înconjurător, spre deosebire de transportul clasic care folosește combustibil. Procurând bicicleta cargo, echipa își va putea realiza idealurile ecologice spre care tinde.

Hârtia uzată este un material găsit din abundență, în absolut toate instituțiile și organizațiile. Colectarea, reciclarea hârtiei este necesară și benefică mediului înconjurător. „Hârtia se reciclează inclusiv și în Moldova, doar că nu este pus bine la punct mecanismul de colectare. Și noi venim cu această inovație să completăm acest gol” afirmă Eugeniu Graur, reprezentantul AO „Certitudine”. El își exprimă încrederea că ideea va fi apreciată: „Acum că a apărut aceasta oportunitate de la SEBO am decis să participam și sperăm publicul larg să ne susțină să obținem număr maximal de voturi pentru a obține finanțarea.

Proiectul recicleta.md, poate fi votat pe faptebune.md, până pe 22 iunie 2019. Fiecare vot contează, deoarece câștigătorul desemnat în baza voturilor, va obține finanțarea necesară realizării proiectului. O parte din banii acumulați, vor fi  redirecționați spre grupurile de tineri, care vor propune soluții inovative de protecție a mediului ambiant.

Dacă vrei să încurajezi intenția celor de la AO „Certitudine”, nu ezita să le dai un vot!

Nu ezita să distribui mai departe, ca să afle și prietenii tăi despre inițiativele ecologice din țara noastră.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >