Școlile franceze trebuie să servească acum cel puțin o masă fără carne pe săptămână

Vești bune pentru elevii din Franța – o nouă lege impune cantinele școlare să ofere mese fără carne o dată pe săptămână, pentru o perioadă de încercare de doi ani.

Legea prevede că meniurile din zilele fără carne, pe lângă plante, boboase și semințe pot conține alte produse de origine animală, precum lactatele și ouăle. În timpul acestor 2 ani, Guvernul francez și companiile de catering vor monitoriza impactul noului meniu asupra deșeurilor alimentare, costul meselor și numărul elevilor care vor accepta provocarea.

Barbara Pompili, promotoarea acestei idei și membra National Assembly a susținut că “reducerea cărnii în meniurile din școli e un pas înainte pentru mediul înconjurător, o dietă echilibrată și egalitate. Avem nevoie de școli pentru a învăța copiii ce este mâncarea bună”. Pompili a mai sugerat că această idee vine să combată mitul potrivit căruia o dietă echilibrată necesită carne.

Printre opozanții acestei schimbări a fost și ministrul agriculturii,  Stéphane Travert, care în apărarea industriei cărnii, a comentat că legea nu trebuie să intervină în alegerile dietetice ale populației. În replică, Pompili a menționat că “votul reflectă o viziune puternică din partea populației” și că “a fost un pas în direcția cea bună”.

Mai mult, se cere să se renunțe de tot  la tacâmurile de unică folosință, din plastic. Materialele din plastic pot conține substanțe despre care se știe că sunt “perturbatoare endocrine. Vrem să introducem un “principiu de precauție” în sectorul de catering.” a adăugat Pompili în acest sens.

Conceptul de mese fără carne este răspindit peste tot în lume. De exemplu, anul trecut  în toate cele 1200 de școli din New York a fost lansată inițiativa de a servi o masă vegană în fiecare zi, iar în 15 școli din Brooklyn a fost adoptat programul Meatless Monday cu scopul de a oferi elevilor mese vegetariene o dată pe săptămână. Iar centrul de instruire timpurie Rotorua’s Tiaki din Noua Zeelandă a câștigat un premiu UNESCO pentru Global Citizenship Education pentru meniul lor total vegan.

Câteva luni mai devreme deputații francezi au votat pentru a interzice producătorilor de produse vegetariene ce substituie carnea, să folosească cuvinte ca: friptură, steak sau cârnați, dacă nu conțin parțial sau total carne. 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >