Semințele de in – secrete și delicii

Ultima revelație a mea sunt semințele! Acum, le consum în orice – în terciul de dimineață, în salate, supe creme, copturi, mai nou și în cura de frumusețe. Voi încerca să vă povestesc despre fiecare dintre ele, pe rând.  Astăzi vă povestesc de ce am îndrăgit eu semințele de in.

Întâi o mică notă informativă!

Semințele de in conțin:

 • Acizi graşi polinesaturaţi Omega 3 – reduc nivelul colesterolului total şi al colesterolului „rău“.
 • Fibre alimentare – previn bolile cardio-vasculare.
 • Vitamine și minerale – zinc, calciu, fosfor, potasiu și vitaminele grupului B.
 • Fitochimicate – stimularea imunității și prevenirea cancerului(prostatei, ovarian și de sân).

Datorită proprietății sale de a se mări în volum atunci când sunt digerate, ele sunt ideale pentru curele de slăbire deoarece dau o senzație de sațietate pe mai mult timp. La fel, semințele de in măcinate consumate dimineața înainte de micul dejun, vor preveni iritația colonului și trata constipația. Datorită efectelor antiinflamatoare și calmante, sunt indicate în inflamațiile tractului digestiv și în prevenirea a bolii Crohn și a litiazei biliare, precum și  atenuarea simptomelor astmului și îmbunătățirea funcției pulmonare.

Linum usitatissimum - common flax

Semințele de in pot fi procurate la piață, supermarkete și magazinele naturiste. Corect este să cumpărăm semințele întregi și să le măcinăm acasă înainte de fiecare întrebuințare, pentru a nu reuși să se râncezească și de a beneficia la maxim de proprietățile lor terapeutice. Măcinate, semințele  de in un gust nucăcios și puțin sunt umezite, datorită concentrației de ulei. Atât semințele cât și uleiul trebuie păstrate într-un loc întunecos și uscat.

Nutriționiștii spun că o lingură de semințe de in consumată zilnic este suficient. Iată cum putem consuma această lingură de semințe, gustos și sănătos:

 • O lingură de semințe măcinate în terciul de dimineață,
 • În iaurtul de la gustare,
 • Peste salată, inclusiv și cea de fructe,
 • În amestecul de brioșe, biscuiți, clătite și chiar și în pâine.

Consumul de semințe este bun și în curele de detoxifiere. O lingură de semințe măcinate adăugate într-un pahar de chefir și consumate zilnic în loc de micul dejun, timp de 3 săptămâni, va calma colonul iritat și va restabili microflora intestinală. Este important, ca în restul zilei să se consume acei 2 litri de apă recomandați.

Semințele de in aduc beneficii și în frumusețe. Pentru tratarea acneii se recomandă să se aplice o dată pe săptămână, mască cu făină de in. Remediul ajută la echilibrarea nivelului de androgeni, hormoni ce favorizează secreţia de sebum. Aceleași semințe de in măcinate, pot fi adăugate și în amestecul pentru scrub, atât pentru ten cât și pentru corp.

Și pentru că tot binele e cu porție, sunt câteva contraindicații:

 • Sunt contraindicate femeilor insărcinate.
 • Consumul a mai mult de 5 linguri de semințe sau făină de in pe zi duce la blocaje intestinale.
 • Persoanelor bolnave de orice fel de cancer.
 • Semințele necoapte și făina râncezită sunt otrăvitoare.

Eu vi le recomand cu căldură. Pe lângă toată că sunt arătoase și bune la gust, ele te țin sătul și încarcă cu energie pentru o zi întreagă, în care ai timp berechet de îndeplinit vise și dorințe!

Sănătate vouă!

 

 

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >