Ştiinţa despre ţinerea Postului

Suntem în perioada Postului de Paşte care durează 48 de zile. Ca şi regulă, societatea este împărţită în pro, contra sau indiferent faţă de acest ritual. Fiecare îşi are argumentele sale bazate pe religie, ştiinţă, convingere sau obiceiuri alimentare. Dar pentru a fi mai toleranţi unii faţă de alţii e bine să cunoaşteţi cîteva opinii obiective la acest subiect.

Postul alimentar reprezintă abţinerea voluntară totală sau parţială de la hrană. Postul negru reprezintă o variantă particulară de post alimentar autoimpus în cadrul căruia se renunţă complet la hrană pe o durată limitată de timp din considerente culturale, medicale etc.

În toate textele antice, moderaţia în alimentaţie era prezentată ca o regulă de aur pentru menţinerea sănătăţii, în timp ce excesele alimentare erau considerate cauza tuturor bolilor. Civilizaţiile şi religiile lumii, respectă postul alimentar ca fiind cu valenţe curative, nu numai în ceea ce priveşte corpul, dar şi psihicul, sufletul şi chiar spiritul.

bulgur_cu_vinete_si_ardei-m
Există mai multe tipuri de post alimentar:

postul negru – prespune abţinerea completă de la hrană pe o durată de timp variabilă

postul cu sucuri de fructe sau legume

postul creştin ortodox – este o variantă de dietă vegetariană care include periodic peşte şi fructe de mare

postul musulman (Ramadanul) – este interzis consumul de alimente în intervalul de timp cuprins de la răsăritul soarelui la apus.

alte diete restrictive – dieta ovo-lacto-vegetariană, dieta lacto-vegetariană, dieta strict vegetariană (vegană), dieta mediteraniană, dieta japoneză tradiţională

greva foamei

 

Pe timpul regimului sovietic şi luptei cu religia, a fost promovată idea că ţinerea postului are urmări grave asupra sănătăţii şi este doar un ecou al trecutului iraţional. Azi, sînt promovate şi mediatizate tot mai multe diete şi beneficiul acestora. Dar ce spune ştiinţa despre postul orthodox?

 

Produsele de post

Cunoaştem că un meniu sănătos trebuie să includă multe legume şi proteine. Postul Paştelui este ţinut la început de primăvară, de aceea principalele alimente sunt :morcovul, varza, ţelina, ceapa, cartoful, sfecla, fasolele, mazărea verde, lintia, merele, nucile şi fructele uscate. Există o varietate de reţete pentru a găti gustos cu aceste alimente. Dar gustos nu înseamnă mereu şi sănătos…

post

Necesităţile organismului:

Proteine

Postul ortodox presupune excluderea produselor de origine animală care sunt principala sursă de proteine, dar fără efort le găsim şi în cartofi, pîinea integrală, orez, spanac, broccoli, alune, mazăre, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea, care sunt doar cîteva exemple de surse de proteină vegetală.

Grăsimi

În perioada postului nu folosim în exces, pentru a suplini necesitatea de grăsimi, uleiurile şi margarina. Acest fapt creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare şi sporeşte greutatea corpului. Se va consuma moderat uleiul de masline sau floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune sau arahide, seminţele, avocado şi nuca de cocos.

Pentru aportul de acizi graşi (omega3, 6), în zilele de dezlegare se va mînca peşte : somon, macrou, hering, ton.

Vitamina D

Vitamina D se găseşte în soie şi ciuperci dar în canitităţi foarte mici. Pentru a suplini lipsa acesteia este suficient, în zilele frumoase de primăvară, să ne expunem cîte 15 minute, de 2-3 ori la soare.

Calciu, zinc şi fier

Calciul se poate lua din legume proaspete cu frunze verzi, tofu, seminţe de susan, soia, şi smochine, zincul din legume proaspete şi nuci, iar fierul din fasole, legume verzi linte, soie, mazăre, prune şi struguri.

Pentru o asimilare mai bună se consumă citrice.

Ţinerea postului în scopuri medicale

Specialiştii în domeniu, afirmă că înfometarea periodică şi pe termen scurt este necesară pentru funcţionarea corectă a sistemului digestiv. Regulile postului sunt identice acestor practici. Din punct de vedere al medicinii, această terapie de şoc este benefică organismului uman, avînd rezultate pozitive în tratarea şi prevenirea următoarelor afecţiuni :

 • reduce riscul de apariţie şi dezvoltare a cancerului
 • previne diabetul zaharat şi scade riscul afecţiunilor cardiovasculare şi cerebrovasculare
 • se foloseşte în terapiile anti-îmbătrînire şi detoxifiere a ţesutului adipos
 • scade riscul de osteoartrită şi nu provoacă demineralizare
 • ameliorează rezistenţa la temperaturi înalte

 Riscuri!!!

Este extrem de important să facem diferenţa între noţiuni precum post, infometare şi malnutriţie. Postul ortodox nu prevede în sine infometarea pe termen lung. Înfometarea şi malnutriţia au consecinţe grave asupra sănătăţii precum:

 • displazie şi cancer uterin
 • scăderea performanţelor lactaţionale
 • întîrzierea şi reducerea dezvoltării la vîrsta fragedă
 • scăderea fertilităţii
 • reducerea imunităţii
 • creşterea mortalităţii
 • deteriorarea stării psihico-mentale.

În concluzie, am şi eu o părere, verificată în timp şi în diferite situaţii. Orice exces, fie alimentar, de infometare, fizic, religios, ştiinţific dăunează sănătăţii şi binelui omului. Pe de altă parte, datorită acestor excese au fost create lucruri măreţe şi făcute descoperiri importante.

Nu judecaţi, ajutaţi, fiţi mai buni ! – este valabil şi pentru cei care ţin post şi pentru cei care nu !

 

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >