Temperatura optimă din casă pe timp de iarnă

În perioada rece a anului, cu greu rezistăm tentației de a încălzi caloriferul sau soba la maxim. Dar trebuie să știm că pe cât este de costisitor menținerea unei temperaturi mari în locuință, pe atât este și mai mare impactul negativ asupra sănătății dar și a mediului. Anume din aceste considerente, Agenția pentru Mediu și Gestionarea Energiei (ADEME) vine cu câteva precizări referitoare la temperatura optimă în locuință în perioada rece a anului.

Temperatura optimă în locuință

Camera de zi și bucătăria – 18°C

Deoarece este cel mai solicitat loc din casă, temperatura de 18°C este tocmai potrivită. Însă este de remarcat că temperatura ar trebui setată și după nivelul de umeditate, dar și poziționarea geografică a camerei – o camera în partea de sud a casei este mereu  mai caldă.

Dormitor – 16°C

Curaj! Pentru un somn mai bun este nevoie de puțină răcoare, chiar și iarna. Iar cele 16°C nici nu se vor resimți de sub pilotă. Cu toate acestea  în dormitoarele copiilor puteți adăuga încă 2 – 3 grade, dar să nu depășească 19 ° C.

Baie  – 22°C

În camera de baie poți fi mai generos și să ridici temperatura, cel puțin cu ceva timp înainte de tualeta de dimineață și seară, conectând uscătorul de ștergare. În restul timpului este nevoie de aerisire bună.

Antreu, debara și WC – 17°C

Deoarece sunt camere mici și sunt folosite cel mai rar, în aceste spații este temperatura optimă este de 17°C. În plus, asta v-a ajuta și la menținerea unui echilibru de umeditate în casă.

În absența locatarilor și noaptea – 16°C

Pe timp de noapte sau atunci când nu sunteți acasă, puteți seta temperatura  la 16 ° C. Iar pentru a evita să resimțiți decalajul de temeperatură, vă puteți ajuta de un termostat. Acesta va reporni  încălzirea cu ceva timp înainte să vă întoarceți acasă sau înainte de a ieși din pat!

Sfaturi practice!

Aerul proaspăt se încălzește mai repede – un motiv în plus pentru a aerisi mai des.

Un singur grad în minus îţi poate aduce economii de până la 3% la factura de încălzire.

Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, închide robineţii termostataţi ai caloriferelor, în caz contrar, arunci căldura pe fereastră, respectiv și banii.

Și nu în ultimul rând, un pulover în plus sau o plapumă, vă vor ajuta să creați confortul termic indiferent de gradele din termometru.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >