Uleiul esențial de busuioc – mic ghid de utilizare

Ca orice produs natural, uleiul esențial de busuioc abundă de beneficii și proprietăți. Obținut din zeci sau sute de grame de plantă, este un adevărat concentrat natural, eficient în doze foarte mici – de ordinul câtorva picături.

Se remarcă prin multitudinea de  proprietăți terapeutice, precum antibacterian, antiviral, antiparazitar, antispastic puternic, tonic nervos, analgezic, antiinflamator, tonic digestiv, expectorant, antitusiv, hipotensiv, descongestionant al venelor, arterelor, prostatei şi uterului.

Datorită acestora este recomandat a fi  folosit în caz de insomnie, epuizare nervoasă și oboseală mentală. Este un remediu eficient pentru spasme digestive de origine nervoasă, colita spastică, spasme uterine, spasmofilie, crampe digestive, indigestie, infecții intestinale, greață, balonare, flatulență.  Mai neobișnuit, poate fi folosit și pentru a calma răul de mișcare și sughițul.

basil-oil-10-ml

Deoarece este un ulei foarte concentrat și puternic, acest ulei cere să fie folosit cu maximă precauție. Iată câteva metode și rețete eficiente pentru folosirea corectă a uleiului esențial de busuioc:

Remediu contra balonării și flatulenței

Formați un amestec din 10 ml de ulei migdale de dulci + 3  picături de ulei esențial de busuioc + 3 picături de ulei esențial de tarhun + 5 picături de ulei esențial de mentă. Masați abdomenul cu acest amestec de 3-4 ori pe zi. Același remediu poate fi benefic și pentru calmarea spasmelor intestinale. Deasemenea și durerile menstruale pot fi calmate masând abdomenul cu un amestec de ulei vegetal îmbogățit cu o picătură de ulei esențial de busuioc.

Remediu pentru răul de mișcare

Într-un flacon de 10 ml (comod pentru călătorii), se amestecă 8 ml de ulei vegetal cu miros neutru (ex. ulei de sâmburi de caise, migdale) cu 10 picături de ulei esențial de busuioc + 10 picături de ulei de mentă esențial + 10 picături de ulei esențial de lămâie. Se masează pieptul cu acest amestec atunci când apar primele simptome de greață.

Amestec cu uleiuri esențiale contra stresului, a surmenajului intelectual și a migrenelor

Într-un difuzor sau lampă pentru aromaterapie adăugați 1 picătură de ulei esențial de busuioc + 1 picătură de ulei esențial de lămâie + 1 picătură de ulei de esențial Ylang Ylang. Difuzarea poate fi efectuată de maxim 2 ori pe zi. De asemenea, puteți opta pentru un masaj cu formula de mai sus doar că în amestec cu 1 lingură de ulei vegetal, precum germeni de grâu, macadamia, limba mielului, migdale  dulci sau alte uleiuri vegetale.

Uleiul de busuioc poate fi și un bun remediu contra insomniei dacă adăugăm cel mult 5 picături de ulei în cada pentru baia de seara, sau dacă amestecăm o lingură de ulei de măsline sau alt ulei vegetal cu 5 picături de ulei esențial de busuioc + 7 picături de ulei esențial de portocale dulci, și masăm tâmplele.

Relaxarea musculară

Următorul amestec va fi de ajutor după exercițiile sportive sau după o plimbare îndelungată. În 50 ml de ulei de susan (sau alt ulei vegetal) se diluează a câte 40 picături de ulei esențial de busuioc, lavandă și rozmarin. După masare acesta va calma crampele musculare și va relaxa mușchii.

basilessentialoil

Uleiul esențial de busuioc poate fi utilizat intern împotriva meteorismului, flatulenței și balonării, astfel: consumați o linguriță de ulei de măsline înainte de fiecare masă în care adăugați 1 picatură de ulei esențial de busuioc + 1 picătură de ulei de scorțișoară + 1 picătură de mentă.

În cazul indigestiei în lingurița cu ulei de măsline adăugați: 1 picatură de ulei esențial de busuioc, 1 picatură de ulei esențial de lămâie și 1 picatură ulei de mentă. Aceste remedii, de asemenea, funcționează împotriva arsurilor și durerilor de stomac. Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu miere de albine.

În caz de bronşită sau gripă se administrează 2 picături de ulei esențial de busuioc într-o linguriţă cu miere de 3 ori pe zi. Pentru calmarea acceselor de tuse se amestecă 4 linguri cu miere lichidă cu şase picături de ulei esențial de busuioc și se administrează câte  ½  linguriţă din acest remediu pe parcursul zilei.

Uleiul esențial de busuioc se asociază perfect cu alte uleiuri esențiale precum: mentă, eucalipt, lavandă, tarhon, scorțișoară, salvie, portocală, maghiran, mușețel, lămâie, pin, rozmarin și dafin.

Deoarece este un ulei foarte puternic, atât ca soluție cît și miros, este obligatoriu să folosiți acest ulei doar combinat cu un ulei vegetal, în caz contrat provoacă iritații și arsuri puternice.  Nu este recomandat copiilor mici, femeilor gravide sau care alăptează.

Amintim că articolul dat poartă caracter informativ și nu poate fi considerat prescripție medicală!

Despre proprietățile plantei de busuioc și întrebuințarea acesteia găsiți aici și aici.

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >