Verde do Brasil

Fiind copil crescut în oraş, ascultam cu un interes enorm istoriile colegilor care îşi petreceau vacanţele “la ţară”. În timpul micilor escapade în satele noastre, deveneam incomodă pentru gazde, punând prea multe întrebări despre tot şi despre toate. Simţeam avalanşe de energie atunci cînd gustam fructele şi legumele din grădină, aşa cum sunt, fără frici.

O altă pasiune, o dorinţă continuă – călătoriile. Atunci cînd într-o metropolă de milioane, găseşti o oază de verdeaţă şi simţi că fericirea ta nu mai are limite.

Cum ar fi să poţi trăi astfel?  Într-un oraş imens, dar totodată, să-ţi creşti o salată BIO? Atunci cînd este dorinţă, totul este posibil, chiar la locul de muncă !

Un Mall din Sao Paulo, Brazilia reciclează deşeurile alimentare, folosindu-le într-o grădină prosperă pentru angajaţii săi !

Administratorii acestui Mall au descoperit cum ar putea ei transforma o societate de consum într-o societate pentru sustenabilitate.

Astfel, ei colectează şi reciclează toate deşeurile organice, provenite din produsele alimentare şi resturile de mâncare de la restaurantele din Mall-ul respectiv. Acestea sunt transformate în compost pentru legumele şi plantele aromatice ce cresc într-o grădină improvizată pe acoperişul centrului comercial.

În fiecare zi, 420 kg de resturi alimentare nu sunt aruncate, dar se transformă în alimente noi pentru angajaţi, reducând impactul negativ asupra mediului. Angajaţii, sînt primii benificiari ai acestui program. Ei sunt implicaţi în procesul de cultivare şi într-un final, îşi pot lua roada BIO (fără pesticide) acasă !

Pierderea cantităţilor uriaşe de produse alimentare este o problemă pentru astfel de centre comerciale. Reciclarea acestora nu înseamnă doar crearea unui compost organic dar reprezintă de facto, un ciclu de obţinere a “mâncării din mâncare”, ceea ce se poate numi durabilitate.

Toate deşeurile alimentare sînt colectate, separate de deşeurile anorganice şi trimise apoi la centrul de reciclare, unde sunt cântărite. Aici, li se adaugă enzime naturale care reduc umiditatea, eliminină bacteriile şi accelerează descompunerea. Produsul final, care este numit “Aurul negru ”, reprezintă o bază importantă pentru grădina prosperă din inima acestui megacity. Aici sunt cultivate legume precum salată, vinete, ceapă, ardei, roşii ,busuioc şi mentă. Unele din ele sunt folosite la restaurantele din Mall.

gradina pe acoperish

Acest proiect ar trebui să fie un exemplu sugestiv pentru alte centre comerciale din toată lumea, care încearcă să reducă cantitatea de deşeuri prin reciclare. Dacă grădina ecologică de pe acoperişul unui Mall din centrul Sao Paulo a devenit un fenomen normă, de ce să nu fie o metodă de urmat pentru reducerea excesului de deşeuri şi în alte ţări.

Apropo ! Acum o săptămînă, guvernul Franţei a votat o lege prin care se interzice aruncarea resturilor alimentare provenite din supermarket-urile din ţară. Vor fi oare acestea reciclate şi în Franţa?

Recomandare! Dacă aveţi o grădină sau încercaţi să creşteţi cîte ceva la balconul dvs, utilizaţi ca îngrăşăminte resturile de produse alimentare. Aveţi nevoie de un vas mai mare cu apă, în care puneţi orice ar fi: o bucată de pîine uscată, o roşie prea moale, verdeaţa veştedă, un lapte expirat, pireu de cartofi de care nu mai aveţi poftă… Acest amestec se lasă pe 2-3 zile, iar apoi se adaugă plantelor pe care le creşteţi. Pare a fi o masă cam neplacută, posibil să aibă şi miros, dar este cel mai natural îngrăşăminte pentru grădina dvs.

În aşteptarea primăverii şi grădinilor verzi…

Comments

comments

Autor: Olga C.

Pentru că avem de la cine și pentru cine învăța, păcat să nu o facem!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >