Verificăm telefonul de sute de ori pe zi. Cum ne scăpăm de acest viciu?

Astăzi vom vorbi despre impactul telefonului inteligent în viața noastră.

Chiar dacă ne permite multă acțiune, creativitate, conectivitate și emoții, acesta ne joacă festa atunci când ne oferă acces liber la rețelele de socializare și fluxul de știri. Pentru asimilarea tonelor de gigabiți de informație cu care avem tangența când parcurgem newsfeed-ul de pe Facebook și Instagram, sau saiturile de știri, irosim timp și energie – resurse de neînlocuit care ar putea fi folosite mult mai productiv.

Pentru a evita să deveniți sclavul telefonului, este important să analizați impactul telefonului în viața voastră. Cât timp petreceți urmărind fluxul de postări pe rețelele sociale? Câte procente din informația aflată  în câteva minute va mai fi în memoria voastră și peste 30 min, sau câte din cele aflate vă sunt utile pentru viața de zi cu zi ? Cu ce vă sunt ocupate gândurile după petrecerea celor 30 minute pe rețelele de socializare ?

info/wp-content/uploads/2018/03/phone_dependence.jpeg">

Doar răspunzând sincer la aceste întrebări, puteți merge mai departe cu acest articol 😉 .

Mai jos vom discuta despre un proces frumos de transformare – detoxifierea digitală. Este un trend să faci detox, nu? De ce nu am face și un detox digital ?!

Am pregătit mai jos câteva sfaturi de auto-disciplină care vă vor ajuta să înțelegeți beneficiile acestui proces.

Pasul 1 – Aplicați regula celor 8 ore și stabiliți prioritățile!

Pentru o viață activă și sănătoasă sunt necesare 8 ore de somn, 8 ore de muncă și 8 ore libere. Menținând acest echilibru ne va fi mai ușor să stabilim prioritățile în funcție de ceilalți 4 factori care ne influențează personalitatea: familia, prietenii, sănătatea și munca.

Pasul 2 sau Perioada de predetoxifiere digitală

Pentru a diminua șocul și asigura finalitate curei de detoxifiere digitală este nevoie de puțină pregătire. Iată câțiva pași pentru un început bun:

 • Cumpărați un ceas deșteptător – un motiv în plus de a NU începe ziua cu telefonul;
 • Începeți să completați o agendă! Planurile, programările, listele de cumpărături și cheltuieli – pot fi notate în Agendă;
 • Dezinstalați de pe telefon toate aplicațiile pe care nu le-ați deschis în ultimele 2 luni;
 • Dezactivați notificările aplicațiilor de social media, dar și oricare aplicații care trimit alerte;
 • Curățați newsfeedul rețelelor sociale – grupurile și paginile de care nu sunteți deja interesați nu face decât să vă paraziteze paginile;
 • Revizuiți lista de newslettere – unele dintre ele pot fi deja depășite.

Similar dietelor de slăbire, în detoxul digital veți avea tentația să verificați telefonul sau laptopul. Pentru astfel de momente, pregătiți la îndemână o carte, o revistă sau chiar trusa cosmetică. Dacă nu ați reușit, improvizați – ieșiți la o plimbare sau la o cafea cu prietenii. Asfel veți deprinde obiceiuri noi, stabili relații  și crea noi amintiri.

Și la fel de importat la această etapă este următorul moment – să vă anunțați familia și prietenii despre schimbările care le faceți!

Pasul 3 sau Perioada detoxului digital 

 • Respectați regula celor 8 ore – nu neglijați nicidecum o perioadă din zi în favoarea alteia. Mai multe ore de muncă nu vă va spori productivitatea, iar neglijarea orelor de somn sau timpul petrecut cu familia vă poate afecta relația cu cei dragi.
 • Programați-vă timpul pentru rețelele de socializare, și fiți sinceri – Respectați-l!
 • În timpul micului dejun și cinei, lăsați telefonul în altă cameră. Pentru a evita momentele neplăcute din cauza apelurilor nepreluate, setați volumul sunetului la maxim.
 • Stabiliți o nouă regulă: verificați e-mailul și chaturile de serviciu doar în orele de muncă!
 • În timpul practicării sportului sau cititului setați telefonul pe mod avion.
 • Evitați, pe cât este posibil, comunicarea online cu prietenii. Ieșiți mai des la cafea sau chemați-i în vizită !

Nu sunt încrezută că există și perioada de post-detoxifiere digitală. Cert este că, odată ce te angajezi în noi activități, stabilești noi reguli (și le respecți!), creezi noi relații și trăiești emoții ce devin amintiri frumoase – obții obiceiuri noi care vor diminua în mod natural depedența de realitatea virtuală.

Nu vă fie frică să încercați o detoxifiere digitală. S-ar putea să nu vă lipsească vechile obiceiuri și veți avea mai mult timp liber pentru momente frumoase…

Foto:Pexels

Comments

comments

Autor: Anna Velicescu

Scriu din convingerea că omul are putere să refacă lucrurile!

Distribuie

Top Teme

Casă și Grădină


Vezi toate >

Frumusețe Naturală


Vezi toate >

Nutritie Bio


Vezi toate >

Societate și Atitudine


Vezi toate >

Terapie și Sănătate


Vezi toate >